Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой е най-силният удар в бокса?

25 април 2023, 14:44 часа

В бокса силата на удара се измерва с величината psi (количество фунта на квадратен инч), използвана предимно в САЩ.

Десният прав на Майк Тайсън

Ударна сила: 700-1800 psi

Съчетание на мълниеносна бързина, разрушителна сила и животинска агресия - така Майк Тайсън бил истински експерт по нокаути. В началото на своята кариера си той често нокаутирал съперниците си в първите два рунда. Не е странно, че спортните журналисти редовно го поставяли на челното място в класациите за най-добри нокаутьори на всички времена. Тази му титла се потвърждава и от персоналната статистика - от 50 победоносни битки Тайсън завършил с нокаут 44.

За най-страшното оръжие на Тайсън се смятал правият страничен удар - безупречният му баланс между скоростта, движенията на тялото и силата на удара осигурявал работа на мнозина зъболекари. Няма единодушно мнение за абсолютната ударна сила на Тайсън – но се смята, че била в интервала между 700 и 1800 psi, в зависимост от предпочетения начин за удряне, който избирал.

Така или иначе, при чисто и точно попадение този удар е способен, ако не да убие, то най-малкото да смъкне временно показателя IQ на противника с няколко десетки пункта. 

Да покориш тежка категория на 20: Как Майк Тайсън изгря в световния бокс (ВИДЕО)

Десният прав на Ърни Шевърс

Ударна сила - 1900 psi

Ударът на Ърни Шевърс е считан за най-могъщия въобще в цялата история на бокса. Той му заслужил титлата „Черният разрушител“. За Ърни Шевърс говори най-добре статистиката на нокаутите (68 в кариерата му) и красноречивите изявления на неговите опоненти. Касиус Клей признава, че никой никога не го е удрял толкова силно. Друг прочут боксьор - Лари Холмс, сравнявайки Тайсън и Шевърс, казва, че ако след удар на Тайсън имал чувството, че го е блъснало „Ферари“, то подир десен прав на Шевърс сякаш бил прегазван от камион.

Независимо от ударната си мощ, Шевърс бил изключително предсказуем боксьор. Бавните му движения и слабата издръжливост го правели опасен само през първите 2-3 рунда; след това се изморявал и вече не бил толкова агресивен. В резултат никога не станал световен шампион. Най-високата титла, която спечелил, била „шампион на щата Невада в тежка категория“.

За снимките на филма „Роки-3“ Ърни Шевърс бил поканен като консултант. Той без малко не убил Силвестър Сталоун – който доста неразумно го помолил да не го жали и да удря по-силно. По-късно Сталоун признал, че дълго време след това му се повръщало заради десния прав на Ърни.

Кое е по-подходящо при уличен бой: Бокс или кикбокс?

Десният ъперкът на Джордж Форман

Ударна сила - 1900 psi

Още един претендент за най-силен удар в историята на бокса - Джордж Форман, и досега си остава най-възрастен шампион в тежката категория. По мнението на Световния боксьорски съвет, това е най-съкрушителният боксьор на всички времена. Като професионалист Форман провел 81 боя, 61 от които приключил с победоносен нокаут.

Доста показателен е боят му с друг забележителен представител на тежката категория - Джо Фрейзър. В 1973 г. Форман победил съперника си в 2 рунда, като 6 пъти го изпращал в нокдаун.

При това, стилът на боксиране на Форман бил крайно примитивен. Той като будлдозер мачкал противника си, стоварвайки върху него градушка от смазващи удари, които напомняли „бомбен килим“ - и въобще не се грижел за своята защита. Този стил му носел победите на ринга и го правел абсолютно непобедим.

След като приключил боксовата си кариера, Форман станал свещеник и написал книгата „Бог в моя ъгъл на ринга“.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес