Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли, какво символизира жабата?

08 април 2022, 11:00 часа

Жаба - духовно животно, символика и значение

Жабите са интересни същества. Това се дължи не само на факта свързан с външния им вид, но и защото имат силна вътрешна енергия, която датира от векове.

Знаете ли какво символизира жабата?

Духовното значение на жабата е различно за различните култури. Едни народи я смятат за символ на положителна енергия, други за символ на лошата енергия.

Факт е, че жабите обитават голямата част от планетата ни, без най-студените зони на Земята. Те са адаптивни и издръжливи на трудни условия. Има ги, както по сушата, така и във водата.

И така, какво символизира жабата?

  • Тотем Жаба

Жабите са символ на плодородието

Тотеми с тях представляват женска енергия и раждането.

Предвид, че жабите обитават и вода, те са отличен знак за плодородие и в този случаи стават за талисман на хора, които се занимават със земеделски дейности и работа в селското стопанство.

Жабите предпазват от удавяне и дълбоко отчаяние

Хората, родени под знака на жабата имат отличителна черта, че са добри слушатели. Те съчувстват, дават съвети и помагат, с каквото могат на околните в беда.

Не случайно, тотемът жаба е символ на добрите отношения с околните. Тотемът на жабата помага за премахване на отрицателна енергия; подмладява и помага при общуването, на хора, на които им е трудно да го направят.

Жабите символизират липса на ангажираност

Те не са за хората, които седят на едно място.

Жабите представляват промяна

Тази промяна се дължи на това винаги да бягате и да се движите от място на място. Това е в природата на жабата, както и на хората под знака й или носещи тотема жаба.

Символика в различни култури

Жабите имали голямо значение и силно влияние в различните култури по света. От древен Египет те са символ на живота и плодородието. След наводненията в Нил стават особено важни за египтяните. Това значи, че реколтите им ще растат и годината ще е плодородна. В случай на тежка суша гладували и тогава се кланяли на жабите в знак на късмет. Много йероглифи и статуи свидетелстват за важността на жабата носеща късмет през този древен период.

В древен Рим и Гърция жабите също били символ на плодородие и хармонията. Те имат голям брой епоси и история, където се споменават в добрия смисъл. Жабите са свързани с Афродита богинята на любовта.

Дори в Библията се разказва, как Бог пратил в Египет жаби, за да унищожат реколтата.

В Панама може да видите рядък вид жаби - златни. Те са благоприятни и местните вярват, че ако някой види тази жаба в дивата природа, то със сигурност ще спечелите богатства.

Келтската традиция приема символиката на жабата като знак за изцеление и отлично здраве.

Известният норвежки композитор, Едуард Грид, имал късметлийска жаба, която винаги потърквал, преди да отиде на концерт. Този ритуал му давал увереност и му помогнал да стане гений.

В древен Китай, жабите са на късмет. Паричната жаба е другото име за това същество. Те са добре известни, че носят късмет в къща със символ на жаба и много хора в Китай имат символи на жаба по домовете си.

В Япония жабата е позната като Каеру, което означава завръщане. Жабите в Япония са много тачени жабешки амулети, които предпазват по време на пътуване.

Жабите са приемани за символ на пари не само в Япония, но и по целия свят. Това е модерна интерпретация и символика на жабата за повече хора.

Принцът жаба

Днес свързваме жабата и с принца, от приказката. Каквато и да е символиката на жабата от миналото до наши дни, тя не се е много променила. Винаги е знак за благополучие, богатства и късмет, независимо какъв тотем изобразяващ жаба се избира!

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес