Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо зависимостта от мнението на другите ни лишава от късмет?

06 ноември 2022, 16:03 часа

Със сигурност много пъти сте чували твърдението, че не винаги можете да разчитате на чуждо мнение. Това е така, но този път ще хвърлим светлина върху това защо зависимостта от мнението на другите може да бъде изключително опасна.

Ако искате да постигнете щастие, ще трябва да развиете добри навици. За съжаление, те могат да бъдат безполезни, ако не живеете живота си, а правите това, което другите ви казват.

Хората не винаги са прави

Когато слушате мнението на някой друг, трябва да помните, че това е рулетка. Човек не може да е прав 100% от времето. Ако вашият най-добър приятел или съветник на роднина е бил прав 100 пъти от 100, тогава е възможно той да сгреши 101-ия път.

5 житейски ситуации, в които НЕ трябва да слушате чуждо мнение

Губиш желание да мислиш

Ако непрекъснато се вслушвате в чужди съвети, желанието и способността ви да мислите ще атрофират. Колкото по-често безразсъдно следваме чужди съвети и препоръки, толкова по-зле ще бъде за нас в бъдеще. Човек, който си е създал навик да следва мнението на някой друг, губи самочувствие, а също така губи вярата, че може да управлява собствения си живот. Това е изключително опасно.

Губиш чувството си за отговорност

Много е лесно и просто да прехвърлим отговорността за грешките на тези, чийто съвет случайно получаваме. Ако имате желание да намерите някого, когото да обвинявате за това, че нещо не ви се получава в живота, тогава в никакъв случай не следвайте съветите му. Това ще ви лиши от приятели. Повечето безотговорни хора правят точно това – изчакват да получат някаква препоръка и след това правят каквото им се каже, без да мислят за последствията. Опитайте се винаги да постъпвате както сметнете за добре, като вземете предвид мнението на другите, но без да превръщате това мнение в истина от последна инстанция.

Защо зависим от чуждото мнение и какво да правим с това

Изпълнен си със съжаления

Те послушаха приятел, прекъсвайки отношенията си с половинката, но след това съжалиха. Те послушаха родителите си и избраха грешния университет, който искаха - насочиха живота си по различен път. Във всичко това има една малка утеха. Съдбата все пак ще се опита да ви накара да станете това, което сте искали или което ви е писано да станете. Не действайте както ви се казва – не умишлено, спонтанно и сляпо. Може да съжалявате за решенията си, така че е по-добре сами да направите грешка, за да не се обвинявате по-късно за глупост и късогледство.

Губите вяра в себе си

Когато приемате чуждото мнение за истина, вие неизбежно ще загубите вяра в себе си. Говорим за онези ситуации, когато хората започват да ви критикуват. Всеки, за когото чуждото мнение е по-високо от собственото, може да се окаже в изключително неприятна ситуация, когато неприятните думи на други хора нараняват много болезнено гордостта му. Не забравяйте, че хората често правят грешки, защото не ви познават и не могат да се поставят на ваше място. Ако някой ви каже, че сте провал или че не заслужавате щастие, че ви липсва красота или интелигентност, това е само неговото субективно мнение. 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес