Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо в Румъния са писали на кирилица до 19 век?

16 ноември 2022, 11:10 часа
Реклама

Предците на румънците започват да използват кирилицата още от разпространението на християнството в Източна Европа, използвайки църковнославянския (старобългарски) език в богослужението, това се е случило преди повече от хиляда години, през периода на Първото българско царство.

Кирилицата остава официалната писменост на влашкия (румънски) език много дълго време. Румънците и молдовците се разбирали отлично с кирилицата.

Молдавската кирилица е кирилицата, предназначена за румънския език за комуникация в Съветския съюз и е била официално използвана от 1924 до 1932 и от 1938 до 1989 (и все още се използва днес в самопровъзгласилата се молдовска област Приднестровието).

Знаете ли кои народи си служат с кирилицата?

До 19-ти век румънският обикновено се пише с помощта на местния вариант на кирилицата. Вариант, основан на реформираната руска писменост, въведена за първи път в края на 18 век, и става широко разпространена в Бесарабия след присъединяването й към Руската империя, докато останалата част от Княжество Молдова постепенно преминава към латинската азбука, официално приета след обединението с Влашко, което води до създаването на Румъния.

Граматиките и речниците, публикувани в Бесарабия преди 1917 г., както тези, които използват етикета „молдовски“, така и онези малко, които използват „румънски“, използват версия на кирилицата, която продължава в Бесарабия дори след Съединението от 1918 г.

Дебатът за румънската азбука продължава до самото начало на 19 век. И едва тогава в Румъния, полунезависима от турците, постепенно започват да преминават към латиница. И постепенно те успяват да комбинират дълго време в едни и същи текстове буквите от двете азбуки наведнъж!

Знаете ли защо кирилицата заменя глаголицата

По време на перестройката, молдовците веднага преминават към латиницата. Това важно събитие се случва през 1989 г. И това става една от причините за войната в Приднестровието, чиито жители виждат в промяната на азбуката желанието на Молдова да стане част от съседна Румъния.

Румънците преминават от кирилица на латиница, вярвайки, че римските им предци са писали по този начин и че латинската азбука е по-подходяща за техния романски език.

Молдовците последват латинската азбука по същите причини, а също и защото техните румънски братя преди това са предприели тази стъпка.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес