Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо в някои страни не държат яйцата в хладилник: Безопасно ли е и ние да го правим

24 юли 2024, 11:57 часа

Знаете ли защо в някои страни яйцата се съхраняват в хладилник, а в други се съхраняват на стайна температура? Според изследване всичко зависи от това какво се случва с яйцата след тяхното събиране.

Още: Прости стъпки за чисти плодове и зеленчуци без пестициди

Защо яйцата се съхраняват в хладилник

Яйцата могат да се заразят със салмонела, ако бактерията се предаде от репродуктивния тракт на кокошката в яйцата, когато се образуват. Но черупките също могат да се замърсят, ако докоснат пилешки изпражнения. Това е причината яйцата да се дезинфекцират в птицефермата. Когато яйцата се почистват, естественият защитен слой върху черупката на яйцата се отстранява и следователно яйцата трябва да се съхраняват в хладилник, за да бъдат безопасни за консумация.

Защо в някои страни не охлаждат яйцата

В някои страни по света яйцата не се мият и не се съхраняват в хладилник. Смята се, че яйцата имат защитно покритие, което не позволява на бактериите да проникнат през черупката. В някои европейски страни се смята, че не е необходимо охлаждане и измиването на яйцето премахва тази защитна бариера. Освен това разходите за почистване и охлаждане на яйцата могат да бъдат големи.

Какъв е най-добрият начин да ги съхранявате

Проучване показва, че методът за почистване и охлаждане на яйца, който се прилага най-често, дава повече резултати по отношение на тяхното качество.

Как да запазим яйцата свежи

Когато купите яйца от магазина, веднага ги поставете в хладилника у дома. Оставете ги в оригиналната им опаковка и ги съхранявайте в най-студената част на хладилника, а не на вратата. Картонът ги предпазва от счупване и от поемане на ароматите на други храни в хладилника ви. Няма нужда да миете яйцата отново. И ако приготвяте рецепта, която изисква яйцата да са на стайна температура, никога не ги оставяйте навън повече от два часа.

Ако купувате пресни яйца от фермерски пазар

Още: Как правилно да съхраняваме меда през горещите летни дни

Ако купувате яйца на фермерски пазар или в провинцията, попитайте продавачите им дали яйцата са били измити. Измитите яйца трябва да се охладят, след като се приберете у дома.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес