Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо температурата ни се повишава по време на сън?

03 октомври 2024, 21:00 часа

Сънят и най-вече качественият сън с достатъчна продължителност е от ключово значение за здравето, енергията, концентрацията през деня, безопасната и ефективна дейност на работното място, поради което е от ключово значение да се осигурят максимално добри условия, които да допринесат за добрата почивка и съответно за доброто самочувствие след сън. По време на съня се забавя функционирането на редица органи в човешкото тяло, за да се  осигурят почивката и възстановяването им. Сърцето не би могло да спре и да възстанови ритъма си по време а сън, но неговата дейност също се забавя, за да си почине, преди да поудължи да препуска в гърдите ни, но пък можем да се погрижим за него и за именно тази му кратка почивка. Интересно е да знаем какво се случва с жизнените ни функции по време на сън, за да не се изненадваме от колебания на дишането, температурата и други и най-вече защо – как тези колебания работят за добрия сън.

Защо повишаваме температурата си по време на сън?

А повишава ли се тя наистина? Възможно ли е, като дейността на всички органи се забавя по време на сън, то температурата да се повишава и нормално ли е това? Няма еднозначен отговор на този въпрос, тъй като същият зависи от здравословното състояние и етапа на съня. Реално болният човек, който страда от вирусно заболяване, инфекция, бактериална инвазия и други причини за висока температура, има повишаване на показателя на термометъра следобед, вечер и през нощта. Със сигурност сте забелязали тази тенденция, когато сте боледували.

Още: Спането през деня е полезно: учените са шокирани от обяснението

При здравият човек обаче нещата не стоят точно така. Телесната температура играе важна роля в регулирането на различни биологични процеси, включително съня, като тя е свързана с циркадния ритъм. Според учените и изследванията през нощта и в ранните етапи на съня температурата не само не се повишава, напротив, тя спада, за да се приготви тялото за сън. Физиологичните причини за понижаването на температурата по време на сън са свързани с намаляването на метаболитното производство на топлина в резултат на това, че тялото се намира в покой, не извършва движения по  време на сън, намален е и мускулният тонус. Тоест нормално и очаквано за здрав човек и при нормални условия за сън е да се наблюдава понижаване, а не повишаване на температурата по време на сън. А ако нашата се повишава? Тогава е редно да се потърси причината защо повишаваме температурата си по време на сън, тъй като това не е очаквано и нормално.

Защо повишаваме температурата си по време на сън?

Сред възможните причини за повишаване на температурата по време на сън могат да бъдат:

  • Болест, инфекции, вируси и други причини, свързани със здравето и заболявания от различен характер.
  • Храна, която е консумирана преди  сън, като пикантната например.
  • Консумация на алкохол.
  • Прием на някои медикаменти.
  • Горещи вълни, породени от бременност, хормонален дисбаланс, менопауза и др.
  • Неподходящи условия за сън като твърде гореща стая, завивки, несъобразени със сезона и твърде топли за него, както и неподходящо спално облекло.

Още: Натиснете тези 2 точки на дланта си и ще заспите за секунди

Препоръчват се промени в средата за сън, спалното бельо и облекло, промени в  начина на хранене преди сън, избягване на алкохол и пикантни храни и след това лекарска консултация за откриване на причините за повишаване на температурата по време на сън, ако същата продължава да се повишава и след извършените промени.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30454599/

Още: Не взимайте душ преди лягане, ако не искате да броите овце

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес