Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо съвременните момичета молят хирурзите да увеличат ушите им?

28 юли 2024, 20:11 часа

В съвременната пластична хирургия една от най-ефективните, прости и безопасни операции е отопластиката. Освен това, хората все повече се обръщат към хирурзите не за коригиране на естетически дефекти, а за да получат модни уши.

Първо се справихме със стърчащите уши, след това преминахме към други дефекти

Американецът Едуард Талбот Ели може да се счита за баща на естетичната отопластика. През 1881 г. той описва проста техника за коригиране на стърчащи уши: изрязване на част от ушната мида с образуване на вторично намерение по време на заздравяването.

Методът беше възприет и подобрен от много последователи. Вярно е, че в продължение на много години недостатъкът на тази корекция на ушите беше нейната крехкост: стърчащите уши се върнаха с течение на времето, въпреки всички усилия на лекарите. Но развитието на отопластиката продължи. Най-успешните резултати са получени още през 20 век от хирурзите Сандърс (1962), Фърнас (1968) и др.

Ето колко и какви пластични операции има Марго Роби (ВИДЕО)

След като се справиха с щръкналите уши, през втората половина на 20 век пластичните хирурзи започнаха да обръщат внимание на коригирането на други козметични дефекти. Например, уголемени, необичайно малки уши. Освен това, с помощта на пластмаса започнаха да коригира ушните миди, които бяха разтегнати след носенето на големи, тежки обеци или тунели, модата за които също идва от древността.

Как формата на ухото влияе върху способността за учене?

В днешно време има почти двеста метода за корекция на ушите. Но щръкналите уши все още са най-честата причина за посещение при пластичен хирург. В крайна сметка, от гледна точка на мнозинството, привлекателните уши значително повишават самочувствието и дори качеството на живот.

Например, проучвания от 2008–2010 г. в Глазгоу показаха, че 63 от 67 деца с щръкнали уши значително подобряват психоемоционалното и физическото си състояние след операция. Освен това, бяха отбелязани по-висока жизненост и възприемчивост към образователния процес.

Младоженецът няма да се усети: 5 пластични операции, които булките си правят преди сватбата

Ето защо сега отопластиката се извършва от 6-7 години.

А някои ги харесват

Докато някои се притесняват от щръкнали уши, други, напротив, се опитват да си отгледат уши на елфи. И така, в Китай и Южна Корея щръкналите уши се смятат за сладък детайл. Много момичета, а и момчета прибягват до подобни пластични операции, за да следват модните тенденции. А с по-малко пари си уголемяват ушите временно – с помощта на филъри. Има и напълно бюджетен вариант - специални залепващи ленти, които карат ушите да стърчат.

Според медиите, модата на щръкналите уши е въведена от китайския блогър Чен Джианан. Тя се оперира и убеди феновете, че е започнала да изглежда по-стройна и млада.

Тенденциите обаче си отиват, но ушите остават. Така че трябва да помислите добре, преди да следвате модата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес