Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо никога не изхвърлям портокаловите кори?

10 юни 2024, 14:15 часа

Портокаловите кори, които често се изхвърлят като отпадъци, имат многобройни полезни приложения, които могат да бъдат изненадващи за мнозина. От кулинарни приложения до ползи за здравето и дори домакински употреби, портокаловите кори се оказват доста универсални.

Ето някои от забележителните начини, по които портокаловите кори са полезни за вас:

Кулинарни приложения

Ароматизатори: Портокаловата кора, най-външният слой на кората, е богата на етерични масла, които придават ярък цитрусов вкус. Тя се използва широко в печенето и готвенето, за да подобри вкуса на торти, бисквити и солени ястия. Освен това може да се използва за приготвяне на мармалади и захаросани портокалови кори, които са възхитителни лакомства.

Инфузирани напитки: Портокаловите кори могат да се добавят към чайове и коктейли, за да придадат допълнителен колорит. Те често се използват в пивоварството за създаване на цитрусови бири или за вливане на спиртни напитки като водка и джин.

Може ли да ядете корите от портокала?

Ползи за здравето

Богат на хранителни вещества: Портокаловите кори са пълни с хранителни вещества, включително витамин С, фибри и антиоксиданти. Тези компоненти спомагат за укрепване на имунната система, за здравето на храносмилателната система и за предпазване от хронични заболявания чрез неутрализиране на свободните радикали.

Регулиране на теглото: Фибрите в портокаловите кори подпомагат храносмилането и могат да помогнат за регулиране на теглото. Тя насърчава чувството за ситост, като намалява общия прием на калории.

Грижа за кожата: Антиоксидантите в портокаловите кори ги правят полезни за грижата за кожата. Те могат да се използват за създаване на естествени скрабове или маски, които помагат за ексфолиране на кожата, намаляване на акнето и придаване на здравословен блясък. Натуралните масла от обелките също помагат за овлажняване на кожата.

Използване в домакинството

Естествен почистващ препарат: Портокаловите кори имат естествени масла, които могат да действат като ефективни почистващи средства. Когато се смесят с оцет, те създават мощен, естествен и приятно миришещ почистващ препарат за повърхности, който може да помогне за намаляване на мазнините и мръсотията.

Освежител на въздуха: Изсушените портокалови кори могат да се използват като естествен освежител на въздуха. Поставянето им в торбички или просто варенето им във вода може да допринесе за освежаване на въздуха в дома ви, като остави приятен цитрусов аромат.

Отблъскване на вредители: Силната миризма на портокаловите кори може да действа като естествен репелент срещу вредители. Те могат да се поставят на места, където мравките, комарите или дори котките са проблем. Известно е, че лимоненът в портокаловите кори е токсичен за много насекоми.

Портокалови кори за здрав и силен разсад - ето как ги използват опитните градинари

Използване в градинарството

Добавка за компост: Портокаловите кори са чудесна добавка към компостните купчини. Те добавят хранителни вещества към компоста и помагат за обогатяването на почвата, когато се използват в градините.

Отблъскване на вредители: В градината портокаловите кори могат да отблъснат вредители като акари и мравки. Простото поставяне на парчета от корите около растенията може да помогне за задържането на тези вредители на разстояние.

Ползи за околната среда

Използването на портокаловите кори по тези различни начини също допринася за намаляване на отпадъците. Вместо да попадат в депа за отпадъци, където при разлагането си допринасят за емисиите на метан, повторното използване на портокаловите кори помага за насърчаване на устойчиви практики на живот.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес