Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да преяждаме с диня - носи много рискове

08 юли 2024, 10:15 часа

Въпреки ползите за здравето и приятния вкус, яденето на твърде много диня може да повиши кръвната захар и да причини стомашни проблеми като разстроен стомах при някои хора. Динята е важна част от здравословната диета, тъй като съдържа много витамини, минерали и антиоксиданти.

Динята е чудесен източник на витамини А и С, както и на антиоксиданта ликопен, който е полезен заради своите свойства за борба с рака и ползи за сърдечно-съдовата система. Въпреки това, може да внимавате с преяждането на плодове. Прекомерната консумация на всичко, включително плодове, може да доведе до някои нежелани странични ефекти.
В следващите редове ще разкрием страничните ефекти от консумацията на твърде много диня.

Странични ефекти от консумацията на много диня
Въпреки многобройните ползи за здравето, прекаляване с консумацията на диня може да причини някои нежелани ефекти.

Проблеми с храносмилането
Сред храносмилателните проблеми са коремно неразположение, газове, подуване, диария поради високото съдържание на FODMAP.
FODMAP е акроним и буквално означава “ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и пилоиоли”.

Рисково ли е да се яде диня при диабет?

Специалистите по хранене обикновено предписват диета с ниско съдържание на FODMAP на хора със синдром на дразнимото черво, проблеми с храносмилането, които се характеризират с подуване, газове, диария. Освен това, високото съдържание на FODMAP може да причини симптоми подобни на синдром на дразнимото черво и да предизвикат гастроезофагеален рефлукс при здрави хора.

Динята се счита за храна с високо съдържание на FODMAP, защото съдържа много фруктоза. Фруктозата е монозахарид (проста захар), който  може да причини подуване или дискомфорт при употреба в големи количества.

Въпреки че високото съдържание на FODMAP в динята причинява храносмилателни проблеми при хора, чувствителни на фруктоза, не очаквайте стомашни болки всеки път, когато ядете много диня. Ако страдате от синдром на дразнимото черво, ограничавайте количеството на диня.

Може да повиши нивата на кръвната захар
Освен високо съдържание на FODMAP, динята е с висок гликемичен индекс (GI). Поради това прекалената консумация на този плод може да повиши нивата на кръвната ви захар. Особено внимателни трябва да са хората с диабет.

Гликемичният индекс (GI) на храната е цифрова скала, която показва колко бързо и колко високо определена храна може да повиши нашата кръвна глюкоза (кръвна захар). Храните с нисък гликемичен индекс обикновено стимулират по-умерено повишаване на кръвната захар, а храните с висок гликемичен индекс водят до рязкото й повишаване.

Ето как се класифицират храните според техния гликемичен индекс:
* храни с нисък GI - под 55
* храни със среден GI  - между 56 и 69
* храни с висок GI - над 70
Динята се измерва с гликемичен индекс между 72 и 80.

Диня или пъпеш - ендокринолог разкри кой плод е по-полезен

Гликемичният индекс измерва как кръвната ви захар реагира на определени храни, а гликемичният товар (GL) измерва количеството въглехидрати в храните. Затова гликемичният товар е по-точно средство за измерване влиянието на храната върху нивата на кръвната ви захар.

Според индекса на гликемичния товар храните са:
* храни с нисък GL - под 10
* храни със среден GL - между 11 и 19
* храни с висок GL - над 20
Динята е с нисък гликемичен товар (5-6 на 150 г), което означава, че независимо от високия й гликемичен индекс, една малка порция диня няма да ви навреди. Ако, обаче, прекалявате с количеството, ще покачите гликемичния товар, което ще повиши нивата на кръвната ви захар.

Митове за преяждането с диня
Съществуват някои митове за прекалената консумация на диня, които не са подкрепени с научни доказателства. Ето някои от тях:
* динята води до сърдечни проблеми и прекалена хидратация.
Това твърдение не е подкрепено с научни доказателства.

* съдържанието на калий в динята може да доведе до хиперкалемия.
Т
ова е термин, който се отнася до увеличаването на съдържанието на калий в кръвта и причинява забавяне на сърдечния ритъм, понижаване на кръвното налягане, слабост в мускулите и неравномерно сърцебиене.

За да превишите препоръчителната доза калий на ден, трябва да изядете една цяла голяма диня, което на практика е почти невъзможно. Освен това, изследвания сочат, че хора без проблеми с бъбреците, се приспособяват към повишената доза калий, изхвърляйки го чрез урината.

Независимо от това, се препоръчва на хора със сърдечни проблеми, заболявания на бъбреците, черния дроб и диабет тип 1, да внимават с консумацията на диня, защото може да имат затруднения да се справят с излишъка от калий.

Макар динята е вкусен и полезен плод, не трябва да се прекалява с количеството, което консумираме. Препоръчва се да не се превишава приема на диня над 300 г на ден.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес