Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да държите картофи в хладилника

13 септември 2024, 11:00 часа

Съхраняването на картофите в хладилника може да изглежда като добър начин да удължите срока им на годност, но всъщност не се препоръчва поради няколко важни причини. Съхраняването на картофите в хладилник може да окаже отрицателно въздействие както върху хранителната им стойност, така и върху вкуса им, което води до потенциални здравословни проблеми и нежелани кулинарни резултати.

Образуване на акриламид

Една от основните причини да се избягва съхраняването на картофи в хладилник е образуването на акриламид - вредно химично вещество, което е свързано с рака. Когато картофите се съхраняват при ниски температури, като тези в хладилника, нишестето в картофите се превръща по-бързо в захари. Ако след това тези картофи се готвят при високи температури, например при пържене или печене, захарите се комбинират с аминокиселина, наречена аспарагин, и образуват акриламид. Това съединение е особено опасно, тъй като е класифицирано от Международната агенция за изследване на рака (IARC) като „вероятен канцероген за човека“.

Още: Стар, но много ефективен метод за твърди картофи без кълнове

Влошаване на вкуса и текстурата

Хладилното съхранение на картофите също може да окаже значително влияние върху техния вкус и текстура. Превръщането на нишестето в захар в студена среда води до нехарактерно сладък вкус на картофите. Въпреки че на пръв поглед това не звучи проблемно, то може да доведе до нежелан вкусов профил, особено в солени ястия. Освен това тези излишни захари могат да доведат до по-бързото покафеняване на картофите при готвене, което често води до неравномерен или прегорял вкус, който може да развали ястието.

Текстурата на охладените картофи също е нарушена. Картофите, съхранявани на студено, са склонни да станат зърнести и твърди, когато се готвят. Това се дължи на факта, че ниската температура променя клетъчната структура на картофите, което води до по-малко желана восъчна консистенция. За всеки, който се стреми да направи кремообразно картофено пюре или пухкави печени картофи, охлаждането вероятно ще доведе до разочарование.

Загриженост за хранителните стойности

Още: Лекар: Картофите са най-полезни за този орган

От хранителна гледна точка превръщането на нишестето в захар също намалява ползите за здравето от картофите. Картофите са естествено добър източник на сложни въглехидрати, които осигуряват стабилно освобождаване на енергия. Когато тези въглехидрати се превърнат в прости захари, картофът губи част от хранителната си стойност и предлага по-бързо изгаряща се енергия, което може да допринесе за рязко повишаване на нивата на кръвната захар. За хората, които контролират нивото на кръвната си захар, като например тези с диабет, тази промяна може да бъде особено проблематична.

Съвети за правилно съхранение

Вместо в хладилник, картофите трябва да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място, например в килер или мазе. Идеалната температура за съхранение на картофи е около 7-10°C. При тази температура картофите ще запазят хранителната си стойност, текстурата и вкуса си непокътнати за по-дълъг период от време, без да има риск от бързо покълване или разваляне.

Поръсете почвата с това след като приберете реколтата от картофи

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес