Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не се желира месото в бурканите?

14 октомври 2023, 17:00 часа

Причините за това да не се желира месото са няколко. Основното е, че месото не трябва да замръзва. Макар и замразено се съхранява много по-добре.

Основната причина, поради която месото не замръзва, е липсата на колаген в използваните суровини при приготвяне. Колагенът е важен компонент на белтъчините на животинската съединителна тъкан и един от основните компоненти на правилното желиране на месото. Неговият източник са костите, хрущялите и сухожилията на добитъка. По време на процеса на втвърдяване колагенът се превръща в лепкава желеобразна маса.

Желирано предястие с пилешко

В месото трябва да присъства колаген. Благодарение на него месото ще остане сочно, а готовият продукт ще се съхранява по-дълго. Ако бурканите са приготвени с постно месо, без свинска мас, без добавяне на кости, хрущяли и сухожилия, тогава в него няма да има колаген. И следователно няма да се превърне в желе.

Друга причина е недостатъчното варене на бурканите. В идеалния случай месото се приготвя без добавяне на вода и се готви при ниски температури. Трябва да се готви дълго време, поне 3 часа.

Какво да направите, за да се желира месото в бурканите?

Много от нас помнят този вкус, мирис, текстура и външен вид. Една от предпоставките за желирането на месото е да бъде: прясно, младо месо.

Какво причинява желе?

Основният и единствен източник на желе е колагенът. Протеин на съединителната тъкан, открит в костите, хрущялите, сухожилията и кожата.

Големи количества колаген се намират в части от трупа като рамото, лакътната става или шунката.

Ако разполагате само с чисто месо (например филето на трупа, в което има много малко или никакъв колаген), можете да получите желе по следните начини:

Как се приготвя най-вкусното желирано свинско месо в буркани?

Поставете малко парче свинска кожа с размерите на монета от 1 лев в буркан с месо.

Можете да използвате безвреден хранителен сгъстител като агар-агар.

Или сложете месото с буркана в хладилника - при ниски температури бульонът замръзва много по-добре!

Както можете да видите, получаването на желе е доста лесно и реалистично: нашите препоръки, малко търпение и добро настроение ще ви помогнат да реализирате вашите планирани рецепти .

Какъв извод може да се направи?

За да стане месото желирано, може да добавите хрущял, кости или малко парче свинска кожа По време на варенето на месото дори най-нискокачественото месо омекна и се желира.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес