Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е лошо да си оправяте леглото веднага след като се събудите?

25 юни 2023, 14:33 часа

Противно на общоприетото схващане, оправянето на леглото веднага след събуждане може да не е най-добрият навик за вашето здраве и благополучие. Въпреки че може да изглежда като продуктивен начин да започнете деня, има няколко причини, поради които всъщност е полезно да отложите оправянето на леглото си. Ето защо е вредно да си оправяте леглото веднага след събуждане:

Задържане на влагата

През нощта телата ни естествено отделят пот и влага. Когато оправяте леглото си веднага след събуждане, вие по същество задържате тази влага в чаршафите и одеялата. Това може да създаде идеална среда за развитието на прахови акари и други алергени, което може да доведе до дихателни проблеми и алергии.

Осигуряване на проветривост

Оставянето на леглото непочистено за известно време дава възможност за подходящ въздушен поток и вентилация. Това помага за изпаряване на натрупаната през нощта влага и възпрепятства развитието на бактерии и гъбички. Също така спомага за поддържането на по-суха и свежа среда за спане.

Правите голяма ГРЕШКА, ако оправяте леглото си веднага след лягане

Елиминиране на праховите акари

Праховите акари се развиват добре в топла и влажна среда, каквато е непроветреното, застлано легло. Като отлагате задачата да оправите леглото си, давате възможност на тези микроскопични същества да се дехидратират и да умрат по естествен начин поради излагането им на светлина и свеж въздух.

Излагане на слънчева светлина

Оставянето на непочистеното легло позволява на слънчевата светлина да достигне до чаршафите и матрака. Слънчевата светлина има естествени антимикробни свойства, които могат да помогнат за намаляване на наличието на бактерии и миризми, допринасяйки за по-чиста и здравословна среда за сън.

Психическо благополучие

Бързането да оправите леглото си веднага след събуждане може да добави ненужен стрес и напрежение към сутрешната ви рутина. Като отложите тази задача, си осигурявате няколко минути, за да се подготвите психически за предстоящия ден, което намалява сутрешното безпокойство и спомага за по-спокойно състояние на ума.

Учени: Защо е важно да оправяте леглото си всяка сутрин?

Насърчаване на добрата хигиена на съня

Оправянето на леглото веднага след събуждането сигнализира на мозъка, че е време да започнете деня. Въпреки това, ако държите леглото си непочистено за кратък период от време, това може да помогне за поддържане на връзката между леглото и съня, като затвърди добрата хигиена на съня и насърчи по-доброто му качество.

Опростяване на почистването

Ако оправяте леглото си веднага след събуждане, може по невнимание да уловите мъртвите кожни клетки, косата или остатъците, които са се натрупали през нощта. Отлагането на оправянето на леглото ви позволява да изтръскате тези частици, което прави почистването и поддържането на леглото по-лесно и по-ефективно.

Отлагането на задачата за оправяне на леглото веднага след събуждане може да има няколко предимства, включително подобрена хигиена, намалено наличие на алергени и подобрено психическо състояние. Оставянето на леглото ви да се проветри и излагането му на слънчева светлина може да допринесе за по-чиста и здравословна среда за сън. Така че, приемете непочистеното легло за малко сутрин и се насладете на положителното въздействие, което то може да окаже върху цялостното ви благосъстояние.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес