Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо домакинското фолио трябва да стои във фризера?

07 октомври 2024, 10:30 часа

Залепващото фолио е универсален кухненски помощник, който помага за запазване свежестта на храната, опаковане на готови ястия и предотвратяване на окисляването на плодове и зеленчуци. Използването му обаче не се ограничава само до готвенето. Много хора използват фолиото за маски и обвивки, опаковане на неща при преместване и дори за временно покриване на дупки в рамките на прозорците. Но има един полезен лайфхак, който може да направи живота много по-лесен и да подобри функционалността на хранителното фолио. Ето за какво става дума.

 

Съхранение на домакинско фолио във фризер

Още: Защо трябва да съхранявате хранителното фолио във фризера

Обикновено хранителното фолио се съхранява в кухненските чекмеджета до алуминиевото фолио и маслата. Но това не е най-оптималното място. Експертите по безопасност на храните препоръчват да съхранявате домакинското фолио във фризера. Защо това е толкова важно?

Залепващото фолио е направено от поливинилиден хлорид (PVC) или полиетилен, които са склонни да привличат статично електричество. Това означава, че фолиото може да залепне не само за храната, но и за ръцете ви, което прави процеса на опаковане изключително неудобен и труден. В допълнение, много производители добавят лепило към фолиото, за да подобрят адхезията към продуктите, което понякога води до прекомерна лепкавост.

 

Как помага фризерът?

Още: Трик с фолио, който моментално ще превърне небрежната коса в разкошна грива

Съхраняването на домакинското фолио във фризера помага за неутрализиране на тази лепкавост. Ниските температури правят фолиото по-малко залепващо и по-малко податливо на статично електричество. В резултат на това, можете лесно да използвате фолиото, без то да залепва по ръцете ви или по други повърхности. Това значително опростява опаковането на храната и намалява късането на нерви.

 

Как да го използвате правилно

Ако не е възможно да съхранявате домакинското фолио постоянно във фризера, можете да го поставите там за 10-15 минути, преди да се наложи да го използвате. Това време е достатъчно, за да може фолиото да се охлади и да стане по-малко лепкаво, което го прави по-лесно за използване.

Още: Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Така фолито наистина ще улесни живота ви и няма да ви скъса нервите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес