Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо черният ориз е по-здравословен от белия?

15 март 2022, 12:30 часа

Черният или лилав ориз в миналото се е смятал за „забранен ориз“ и е бил консумиран само от кралските особи в Китай. Оризът вече е по-широко култивиран и лесно достъпен и е пълен с хранителни вещества, които включват желязо, витамин Е и антиоксиданти.

Китайските кралски особи смятали, че това може да подобри дълголетието им и следователно се сервирало като основна диета в двореца.

В сравнение с белия ориз, черният или лилавият ориз имат не само по-висока концентрация на хранителни вещества, но също така са богати на протеини и диетични фибри.

100 грама черен ориз съдържа приблизително:

4,9 грама диетични фибри

8,5 грама протеин

3,5 милиграма желязо

Черният ориз съдържа два пъти повече диетични фибри и най-голямо количество протеин сред белия, кафявия и червения ориз.

Готвите ориза си грешно – ето как да го направите перфектно

Ползи за здравето на черния ориз

Черният ориз е наситено черен или лилав на цвят, което показва наличието на антиоксиданти в него. Проучванията показват, че количеството антиоксиданти, открити в черния ориз, далеч надвишава това, което присъства в боровинката.

Черният ориз получава красивия си цвят от "антоцианин", подхранващ пигмент, присъстващ в него.

Антиоксидантите на антоцианин защитават клетките на тялото от увреждане от свободните радикали и намаляват оксидативния стрес.

Най-добрите предимства включват:

Предотвратява диабет

Черният ориз проявява свойство за намаляване на кръвната захар при хора с хипергликемия. Подобрява инсулиновата чувствителност и помага за по-добър контрол на нивата на кръвната захар.

Антоцианините, присъстващи в черните оризови трици, инхибират ензимите, усвояващи нишестето. Това потиска абсорбцията на глюкоза и предотвратява скокове в нивото на кръвната захар. Следователно хората със захарен диабет могат да изберат черен ориз, комбиниран със салата и добър източник на протеини.

Здраве за сърцето

Редовната консумация на черен ориз забавя образуването на атеросклеротична плака в артериите. Това помага да се поддържат артериите чисти, позволява гладък кръвен поток и предотвратява инсулт и инфаркт.

Бори се с възпалението

Проучванията показват, че антоцианиновите съединения имат противовъзпалителен ефект. Намалява индуцирането на про-възпалителни съединения и увеличава производството на противовъзпалителни съединения. Това показва, че черният ориз има невероятен потенциал за лечение на заболявания, свързани с хронично възпаление.

Намалява теглото

Диета, съдържаща черен ориз, предпазва от затлъстяване и свързани с него метаболитни нарушения. Черният ориз е богат източник на диетични фибри, които ви поддържат сити и забавят глада.

Калоричното съдържание на черния ориз е по-ниско от другите сортове ориз. Уверете се, че комбинирате черен ориз с други здравословни, нискомаслени и непреработени съставки за успешни резултати от загубата на тегло.

Трябва или не ОРИЗЪТ да се изплаква преди преработката му

Странични ефекти на черния ориз

Проучванията все още не са наблюдавали никакви странични ефекти от черния ориз върху здравето. Но е много добре известно, че всичко в излишък не е добро. Препоръчва се умерена консумация на такъв тип ориз.

Как да сготвим черен ориз

Черният ориз може да се готви като всеки друг сорт ориз. Тъй като е нерафиниран и има непокътнати външни трици, отнема повече време за готвене. Накисването на ориза поне 3 часа преди готвене може да намали времето за готвене.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес