Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможно ли е да отслабнете, като ядете сладкиши преди, а не след хранене?

03 октомври 2024, 11:30 часа

Някои хора смятат, че трябва да изядат чиния салата или плодове преди вечеря. Други, преди да ядат въглехидратни храни като ориз или паста, определено ще дъвчат ядки. А трети са убедени, че десертът преди, а не след хранене предпазва от преяждане.

 

Сладкиши преди обяд

Още: Класическа рецепта за тирамису

През 2014 г. учени от Imperial College London стигна до заключението: Яденето на десерт в началото на храненето кара хората да ядат по-малко при следващото хранене.

Авторите предполагат, че ензимът глюкокиназа може да повлияе на желанието ни за сладко. Глюкокиназата участва в разпознаването на глюкозата в черния дроб и панкреаса. Той присъства в хипоталамуса, област от мозъка, която регулира хранителното поведение.

Експерименти върху гризачи са показали, че когато плъховете останат без храна в продължение на 24 часа, активността на глюкокиназата в центъра за регулиране на апетита в хипоталамуса рязко се увеличава. Това води до факта, че в бъдеще те ядат повече сладко - желанието им за въглехидрати се засилва.

Глюкозата е гориво за мозъка. И ако няма достатъчно, глюкокиназата дава команда на тялото: този дефицит трябва да бъде премахнат. Така че на теория, ако първо ядете сладка храна, мозъкът ви бързо ще определи, че сте яли достатъчно. Това означава, че ще има по-малък риск от преяждане.

Още: Класически ябълков щрудел от тефтера на баба

 

И все пак лекарите не препоръчват този принцип на хранене.

Това може да има обратен ефект, казва диетологът Клеър Торнтън-Ууд. Човек първо ще яде много сладкиши, които имат много ниска хранителна стойност. Той бързо ще се засити и ще пропусне основното хранене, без да получи жизненоважни хранителни вещества, включително протеини, фибри, витамини и минерали. Освен това, яденето на големи количества сладки храни може да активира ключови центрове за възнаграждение в мозъка. Това ще накара хората да ядат още повече, за да се задоволят.

В допълнение, яденето на сладкиши на празен стомах води до рязък скок на кръвната захар. Но именно стабилните нива на захар са свързани с по-малко желание за храна, загуба на тегло и по-нисък риск от развитие на диабет.

Още: Класическа рецепта за домашно реване

 

Първо месо и зеленчуци, после въглехидрати

Друг хранителен принцип помага за намаляване на скоковете на кръвната захар. Това предлагат японски учени от университета в Канадзава - яжте месо и зеленчуци половин час преди въглехидратите.

В тяхното проучване участниците, които са яли ориз в края на храненето, са имали значително по-ниско повишаване на нивата на кръвната захар и инсулина, отколкото тези, които са яли първо ориз.

Лекарите наричат ​​това „предварително зареждане“ и препоръчват прием на протеини, мазнини или фибри преди богата на въглехидрати храна.

Протеинът стимулира производството на инсулин. Това означава, че след като въглехидратите влязат в кръвта, те се елиминират по-бързо. Оттук и намаляването на нивата на кръвната захар.

Проучване на държавния университет в Пенсилвания (САЩ) показа, че хората, които ядат салата преди основното си хранене, консумират около 12% по-малко калории като цяло.

 

Супа преди хранене

Добра новина за любителите на течности. Това установи друго проучване от Пенсилванския държавен университет - купа зеленчукова супа преди основното ви хранене намалява общия ви прием на калории с 20%.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес