Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможно ли е ашваганда да помогне за лечение или забавяне на косопада?

25 октомври 2024, 14:34 часа

Ашваганда може да помогне за лечение на косопад поради ефектите си върху стреса, възпалението и хормоналния дисбаланс, но са необходими повече изследвания, за да се подкрепят тези възможни ползи.

Загубата на коса може да се дължи на генетични предразположения, скорошно заболяване и няколко други причини. Понякога може да се лекува с лекарства, промени в начина на живот или процедури, в зависимост от основната причина.

Подобрява ли ашваганда здравето на щитовидната жлеза?

Ашваганда е един вид алтернативно лечение, което някои хора използват за самолечение на косопад. Известен като адаптогенна билка, той се използва предимно за поддържане на здрав сън и настроение. Смята се, че някои от същите тези механизми могат впоследствие да помогнат при косопад.

Полезна ли е Ашваганда  при косопад

Засега няма много клинични проучвания, които подкрепят Ашваганда като директно лечение на косопад. Въпреки това, някои от неговите компоненти, както и положителното му въздействие върху стреса, биха могли да помогнат за индиректно предотвратяване на косопада.

Билката е известна и като адаптоген. Това означава, че може потенциално да повиши способността на тялото да се бори с околната среда, биологични и физически стресови фактори.

Може ли ашваганда да предизвиква безпокойство?

Въпреки че ашваганда може да се рекламира за различни употреби, настоящите изследвания я подкрепят като възможно алтернативно лечение на безпокойство, стрес и лошо качество на съня. Освен това някои изследвания сочат, че билката може да помогне за поддържане на мъжката плодовитост чрез повишаване на нивата на тестостерон.

Екстрактът от корен на ашваганда е най-вероятно да повлияе на косопада по следните начини:

  • намалени нива на стрес
  • намалени нива на кортизол
  • антиоксиданти, които могат да стимулират здравия растеж на косата
  • противовъзпалителни ефекти за спиране на по-нататъшния косопад
Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес