Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки ги има: 10-те най-неприятни неща в нашето тяло

09 септември 2024, 15:35 часа

Има всякакви неща в тялото ви в момента, може би дори твърди бучки калциев оксалат (от това са направени камъните в бъбреците). Вие отделяте пот и гной, а освен това имате несмляна и частично смляна храна, която пътува през червата ви. А знаете ли, че в тялото ви живеят повече бактерии, отколкото човешки клетки? Следва списък на 10 най-неприятни неща в човешкото тяло.

Още: Никой не може да живее без мезентериум, но какво всъщност е това

Акари в миглите

В миглите ви живеят акари и колкото по-стари сте и колкото по-мазна е кожата ви, толкова по-вероятно е това да е вярно. Изчислено е, че акарите, по-специално акарите Demodex ( D. folliculorum, за да бъдем точни), са колонизирали миглите на повече от 80 процента от хората над 60 години.

Акарите Demodex са акари по лицето и ако можехте да ги видите с невъоръжено око, щяхте да ги видите да живеят в корена на вашите мигли и космените фоликули. Всъщност не би било изненадващо да открием цели 25 акара, живеещи в един фоликул на мигли. Въпреки че не може да се отрече, че откриването на тези фоликулни скутери е тревожно, те са предимно безвредни и причиняват алергични реакции само при чувствителни индивиди.

Ушна кал

Ушната кал , която също е известна като серум, е мазна, восъчна субстанция, произвеждана от жлезите във вашия ушен канал. Използва се от ухото, за да се защити. Восъкът предотвратява нахлуването на натрапници в ушите ви, включително прах и буболечки, наред с други отпадъци. Ушната кал също помага за смазване на ушите, предпазва ушните ви канали от дразнене и има антибактериални свойства.

Мастни отлагания (липома)

Вашето тяло поддържа енергиен резерв в своите мастни клетки като част от нормалната оперативна процедура, но понякога мастните клетки растат там, където не трябва. Това води до мастни натрупвания, наричани също липоми, и въпреки че някои може да ги сметнат за неприятни, те почти винаги са безвредни.

Мастните натрупвания обикновено, но не винаги, са малки кръгли маси от мастни клетки под кожата, между кожата и мускула. Тези бучки се усещат някак меки, може би тестени или гумени, и ако бръкнете в някоя, ще забележите, че се движи. Те обикновено са безболезнени. Повечето липоми растат по врата, раменете, ръцете, горната част на гърба, горната част на бедрата и задните части.

Слуз

Както и да го наричате, има основателна причина за съществуването на слуз. Слузта е жилава, лепкава течност, която покрива вътрешността на носа, устата, синусите, гърлото, белите дробове и стомашно-чревния тракт и е там през цялото време, не само когато имате настинка. Всъщност тялото ви произвежда между 1 и 2 литра слуз всеки ден.

Слузта действа като лубрикант и без нея телесните ни тъкани биха изсъхнали. Тъй като е лепкава, тя действа и като събирач на боклук, предпазвайки бактериите и отломките (като цветен прашец, мръсотия, гъбички, дим или каквото и да е друго, което може да вдишате) от нахлуване в тялото ви, докато дишате.

Бактерии

Здравото човешко тяло всъщност е по-малко човешко, отколкото си мислите. Като възрастен, тялото ви е домакин на поне 10 пъти повече микробни клетки (това са бактерии, вируси и други видове микроби), отколкото имате човешки клетки – вероятно общо около 100 трилиона бактерии. И те живеят във всяко кътче на тялото ви.

По-малко от 1 процент от бактериите в човешкото тяло могат да причинят заболяване, а други работят с тялото, за да му помогнат да направи неща, които може да не е успяло да направи само. Например, Lactobacillus , популярна активна култура в киселото мляко, помага на тялото да смила храната и да се бори срещу този 1 процент от злонамерени микроби.

Газове

Всеки изпуска газове и всеки се оригва; няма начин да го заобиколите. Ако ядете, вие произвеждате газове, тъй като бактериите в храносмилателната ви система разграждат тези храни. Средно отделяте газове някъде между 14 и 23 пъти на ден.

Газът, произвеждащ тези отделяния, съдържа въглероден диоксид , кислород, азот, водород и понякога метан и сяра. Някои храни ще накарат тялото ви да произвежда повече газове и те включват храни с високо съдържание на фибри и захар, като тези прословути насърчители на газове: боб и броколи. За някои хора пшеницата или млечните продукти - и продуктите, които съдържат пшеница или млечни продукти - могат също да допринесат за газове, оригване, и подуване на корема, тъй като телата им не могат да усвояват правилно тези храни. Често причината обаче не е нищо повече от погълнат въздух.

Повръщане

Средният стомах ще побере около 3 литра сдъвкана храна и напитки. Ще разберете кога сте достигнали тази граница по това усещане за гадене след празника. Някои доклади установяват, че докато стомахът вероятно ще се разтегне, за да издържи малко повече от това, той всъщност ще се спука спонтанно, когато се очаква да се приспособи до 5 литра.

Ако стомахът и червата ви решат да затворят вратата за това, което сте изяли, тази храна и напитки няма да преминат нормално през червата ви. Вместо това се връща нагоре и понякога със сила. Повръщането всъщност се контролира от „център за повръщане“ в мозъка и може да бъде причинено от редица неща, включително заболяване, причинено от храна (можете да благодарите на бактерии, вируси и паразити за повечето хранителни отравяния), инфекции, някои заболявания и бременност , както и странични ефекти от някои лекарства или някои медицински лечения (като химиотерапия). Бебетата също повръщат, много.

Ако не повърнете или не можете да повърнете, тялото ви все още ще се справи с нежеланото съдържание на стомаха. В стените на стомаха могат да се появят течове, което позволява на частично усвоената храна да проникне в тялото ви.

Камъни на сливиците

Камъните по сливиците, известни като тонзилолити, не са храна от снощното хранене; те всъщност са комбинация от бактерии, мъртви клетки и слуз, които са се хванали в джобовете на вашите сливици.

Ако страдате от хроничен тонзилит или сте имали хронично възпаление на сливиците в даден момент от живота си, има повишен шанс да имате камъни в сливиците. Хората със сухота в устата също изглеждат по-засегнати. Някои хора дори не забелязват, докато други може да почувстват дискомфорт, когато отломките се втвърдят (които, ако можете да ги видите, изглеждат като малки бели бучки карфиол в задната част на гърлото), включително възпалено гърло, подути сливици и болка в ушите. Тъй като бактериите обичат да ядат това, от което са съставени камъните в сливиците, е известно също, че камъните причиняват лош дъх.

Въпреки че можете сами да отстраните камъните с тампон или иригатор с вода за устна кухина, или като изплакнете с оксигенираща или друга вода за уста без съдържание на алкохол (това ще убие бактериите, без да допринася за проблеми със сухота в устата, както може продукт на алкохолна основа), единственото, което можете да ги излекувате е с отстраняване на сливиците.

Изпражнения

Когато ядете и пиете, тялото ви се нуждае само от няколко часа, за да извлече витамините и хранителните вещества, от които се нуждае от тази храна, а остатъците са за изхвърляне. Вашето тяло има както тънките, така и дебелите черва, плюс ректума. Вашето тънко черво е тръба с дължина около 6 метра и 2,5 сантиметра в диаметър, а дебелото ви черво също е по-дълго, отколкото бихте очаквали: това е тръба с дължина около 1,5 метра и 7,6 сантиметра в диаметър. Като цяло това е дължината на малък, основен винилов градински маркуч, който бихте използвали в двора си, и е пълен с отпадъци.

Вашите изпражнения са съставени от несмляна храна, но това не е всичко. Там също има слуз, бактерии и мъртви клетки - и комбинацията от всички тези съставки придава на изпражненията кафявия цвят. Нормалното движение на червата е предимно вода (около 75 процента от нея) и повечето от нас се отървават от около 85 до 226 грама отпадъци всеки ден.

Киселина, която е достатъчно силна, за да разтвори метал

Вашата храносмилателна система е наситена със стомашни сокове, които са ключови за храносмилането на храните, които ядете, и когато водородът се комбинира с хлорид в стомаха ви, той създава солна киселина (HCL). Да, това е същата солна киселина, използвана в торове, багрила и, както се оказва, в процеса на фракинг.

Още: Науката дава отговор на въпроса: Защо всички имаме сополи

Ако киселината в стомаха ви е достатъчно силна, за да разтвори метала, което е, защо стомахът ви не се смила? Можете да благодарите на слузта за това. Слузта покрива лигавицата на стомаха ви, предпазвайки я от разграждане заедно с всичко в стомаха ви.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес