Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимавайте с протеините! Рисковете за здравето от прекаляването с тях

03 юни 2021, 15:50 часа
Реклама

1. Не носи нищо добро

Ако консумирате по-голямо количество протеини, тогава самите мускули няма да увеличат обема си - това изисква натоварване. В най-добрия случай излишният протеин просто се отстранява от тялото, а в най-лошия - причинява проблеми със здравето.

2. Води до развитие на болести

Един от основните проблеми при високо протеиновата диета е прекомерното количество месо и липсата на правилните въглехидрати, което означава фибри. Това става причина за развитието на много заболявания.

Храносмилателни проблеми. Фибрите са много важни за правилното действие на стомаха. Затова диетите с голямо съдържание на протеини често страдат от запек. От друга страна, увеличаването на млечните продукти може да причини диария.

Той увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Рискът от развитие на рак също се увеличава. Учени от университета в Южна Калифорния стигнаха до заключението, че диетата с високо съдържание на протеини увеличава риска от смърт от рак в същата степен, както пушенето води до риск от развитие на рак на белия дроб.

Това се отнася само за хората, които предпочитат животински протеини, особено червено месо и преработени храни като колбаси и бекон. Тези продукти са признати за канцерогенни и редовната им консумация е причина за появата на рак на дебелото черво.

Той провокира метаболитни нарушения и затлъстяване. Протеинът съдържа доста калории - 4 ккал на грам. Ако в диетата има излишък на протеини и нямате активен живот, тогава тялото ще преобразува излишния протеин в мазнини.

Претоварва бъбреците. Когато тялото съхранява повече протеини, отколкото му е необходимо, тежестта върху бъбреците се увеличава. Те филтрират излишните аминокиселини от кръвта и ги отделят с урината. Това повишава киселинността на урината и увеличава риска от камъни в пикочните пътища.

3. Поява на лош дъх

При нисковъглехидратна диета тялото стартира разграждането на  мазнини вместо въглехидратите, за да печели енергия. Този процес води до "дишане на кетони", обхващащо ацетилтон или сладки плодове.

4. Настроението се разваля

През годината изследователите изследваха ефекта на храната върху настроението и нивото на тревожност. Резултатите показаха, че превишаването на дела на протеините и мазнините в диетата повишава чувството на безпокойство, негативни чувства и депресия, за разлика от високо въглехидратната диета с по-малко мазнини и протеини.

5. Уморявате се по-бързо

За разлика от въглехидратите, които бързо се усвояват, тялото изразходва много повече енергия за разграждане на протеините. И ако има твърде много протеини, тогава процесът на глюконеогенеза може да предизвика колебания в нивата на кортизол и да се почувствате уморени. Освен това липсата на въглехидрати засяга функционирането на мозъка - фокусът и яснотата на мислене намаляват.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес