Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Винаги добавяйте този плод в торбата при картофите, ако искате да не покълват

02 септември 2024, 17:40 часа

Добре, че са нашите баби и майки, от които непрестанно научаваме за какви ли не трикове и хитрини. Те ни дават чудни идеи, свързани с домакинството, а и не само. Благодарение на опита на по-възрастните от нас можем да удължим значително живота на картофите, както и да ги предпазим от покълване. Знаете колко капризни са тези кореноплодни, ако не се погрижим правилно за тях, обречени са да се развалят.

В днешната статия ще ви разкрием един трик, който не отнема никакви усилия, време или пък организираност. Всичко опира до това да се сетите да пъхнете един специален плод в торбата при картофите.

Как да спасим картофите от покълване?

Още: 9 практични съвета при прибиране на реколтата от картофи

Знаете, че правилното съхранение на картофите е ключът към това те да останат здрави и годни за консумация за по-дълго време.

3 са нещата, които се изисква да направите, за да удължите живота на картофите и да ги предпазите от покълване. Най-напред трябва да им осигурите подходяща температура. Мястото трябва да е прохладно и относително тъмно.

За предпочитане е да държите кореноплодните в шкаф в коридора. Ако времето позволява, оставете ги на терасата, но не забравяйте да ги преглеждате периодично. Никога не се изкушавайте да купувате големи количества. Пазарувайте точно толкова, колкото можете да изядете и никога не ги дръжте в близост до източници на топлина.

Прехвърлете картофите в кошница или щайга и добавете към тях няколко добре узрели ябълки. Етиленът, който се отделя от ябълките, предпазва картофите от покълване. Освен това етиленът оказва благоприятно въздействие върху кореноплодните.

Още: Засадете ги веднага след като приберете картофите - тези растения ще направят почвата плодородна

Спазвайте тези съвети и сме сигурни, че ще помогнете за удължаване живота на картофите. 

НЕ прибирайте реколтата от картофи в тези дни от септември

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес