Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вампирски растения: 15 популярни цветя, които крадат здравето ви ден след ден

07 април 2024, 10:40 часа

Напоследък хората полудяват да засаждат растенията, пренасят безкрайни количества зеленина в домовете си и се стремят към съвършенство. Тук обаче има сериозен проблем: не всички видове растения са страхотни допълнения към работните и жилищни помещения. Те трябва да се проучат, преди да се внесат вкъщи или в офиса, като не говорим за тенденции в озеленяването, а за въздействието на определени растения върху организма.

Независимо дали причиняват алергии, представляват опасност за домашни любимци или деца или причиняват други проблеми, трябва да помислите добре, преди да закупите някоя от тези популярни опции.

Английски бръшлян

Вероятно всеки знае да стои далеч от отровния бръшлян, но неговият близък роднина, английският бръшлян, често може да се види в дома или офиса. И напразно. Растението може също така да причини алергична кожна реакция при някои хора, водеща до сърбеж, обриви или мехури. Трябва също така да избягвате декорирането с английски бръшлян или да го оставяте да покрива част от вашата къща или градинска ограда. Ако имате домашни любимци имайте предвид, че ако вашият домашен любимец погълне листо, това може да причини проблеми с дишането, парализа или дори кома.

Дяволски бръшлян

Растението, наречено pothos или дяволски бръшлян, е едно от най-добрите за почистване на въздуха в дома ви. За съжаление това е и един от най-лошите варианти, ако имате домашни любимци. При хората поглъщането на растението може да причини дразнене, парене, повръщане и диария, но при котки и кучета ефектите могат да бъдат много по-лоши, включително задушаване, подуване, затруднено дишане, бъбречна недостатъчност или смърт.

Има ли отровни растения в България?

Бонсай

Бонсай е привлекателен, защото можете да имате цяло дърво в дома си. Ефектно и романтично е, но това растение има и своите недостатъци. Хората с дървесни алергии или чувствителност може да реагират негативно на бонсай. Но дори и да нямате алергии, бъдете внимателни, когато поливате или подрязвате това растение: докосването на това стайно растение и в крайна сметка пробиването на кожата може да причини силен обрив.

Еуфорбия 

Еуфорбия е сукулент, въпреки че прилича на кактус. Млечният сок, съдържащ се в това растение, може да причини силно дразнене на кожата, парене и дори да остави болезнени мехури. И ако сокът попадне в очите, може да причини слепота.

Коледна звезда

Euphorbia spurge, известна още като коледна звезда или коледна звезда, е многогодишна коледна украса в САЩ, Великобритания и много други страни. Напоследък често се появява в нашите супермаркети заедно с други новогодишни стоки. Тук трябва да внимавате - красивите червени растения могат да причинят здравословни проблеми: ако сокът попадне върху човешката кожа, ще се появи обрив, а ако котка или куче изядат коледната звезда, могат да получат повръщане, диария и кожно раздразнение.

Каладиум

Тропическият каладиум, известен още като слонско ухо, е едно от най-токсичните растения за котки и кучета. При поглъщане може да причини силно подуване, парене в устата и повръщане. 

Олеандър

Олеандърът с красивите си розови цветя изглежда много привлекателен, но това, което може да се случи с вас или вашите домашни любимци, ако се доближите твърде много до това растение, е плашещо. Според Канадския информационен център за биоразнообразието храстът е невероятно токсичен и дори едно листо може да има смъртоносен ефект. Всъщност в миналото хората дори са умирали, ако са използвали клони от олеандър като шишове.

Кои са най-отровните растения в България?

Ерусалимска череша

Ерусалимската череша, известна още като фалшива пиперка, е много атрактивно стайно растение с червени плодове. За съжаление те привличат вниманието на децата, които в никакъв случай не трябва да ядат отровни плодове. Те могат да причинят главоболие, диария, парализа и забавено дишане. Животните могат да получат диария, повръщане и гърчове.

Дългоцветна лилия

Това голямо бяло цвете няма ефект върху кучетата, но е изключително опасно за котките. Може да причини повръщане, летаргия, бъбречна недостатъчност и дори смърт, ако котка погълне лилия с дълги листа. Според Американското общество за предотвратяване на жестокостта към животните това е единственото животно, за което лилията представлява опасност.

Дифенбахия

Dieffenbachia съдържа кристали калциев оксалат и затова е особено опасна за котки и кучета. Домашните любимци, които го поглъщат, могат да получат сериозни усложнения, от силно подуване и парене в устата до затруднено дишане или дори смърт.

Хлорофитум

Хлорофитумът или растението паяк е един от най-лошите варианти за страдащите от алергия. Известен е със способността си да пречиства въздуха, но ако забележите, че имате проблеми, след като го донесете у дома, дайте го на приятел, който няма алергии.

Дървото на парите 

Crassula ovata или дървото на парите е популярен подарък, но не го давайте на никого, който има котки или кучета. При домашни любимци растението може да причини стомашно разстройство, нарушения на сърдечния ритъм и дори депресия.

Сагова палма

Саговата палма може да създаде мини версия на Флорида дори в много малка стая, но си струва да знаете, че всяка част от това екзотично растение е отровна за животните и може да причини различни симптоми, от леки проблеми като диария до нещо супер сериозно като чернодробна недостатъчност или смърт.

Замиокулкас 

Zamioculcas може да се справи дълго време без ярка светлина и да запази екзотичния си вид, но е неприемливо, ако у дома има малки деца или животни. Растението е отровно и може да бъде невероятно токсично за деца и домашни любимци, причинявайки болка или парене при поглъщане или обрив само от докосването му.

Юка

Юка е едно от най-ефектните растения, но не е подходящо за страдащите от алергии: те веднага започват да кихат в присъствието на това растение.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес