Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В тила, шията, слепоочията: Ето кои страхове могат да причинят главоболие

18 октомври 2024, 07:55 часа

Главоболието може да има неочаквани причини, които не са свързани с физическо състояние, а с психологическо - например с чувство на страх.

Има повече от триста причини за главоболие. Болката може да се дължи на напрежение и умора, невропатична, клъстерна, мигреноподобна, психогенна - когато всичко "идва от главата", но всъщност няма здравословни проблеми.

Още: Как да си помогнете, ако имате главоболие заради времето?

Това е биология

Когато някой изживее някакъв шок, преживее драматични неочаквани събития в живота, се активира определен нервен център на мозъка, който е отговорен за бързата реакция на човек в конкретна ситуация. Това може да е центърът, който отговаря за бронхите или за кръвоснабдяването на сърцето. И когато настъпи окончателното разрешаване на ситуацията, в нервния център се образува възстановителен оток, който може да причини повишаване на вътречерепното налягане и в резултат на това възниква главоболие.

Както знаете, мозъкът няма рецептори. И дори по време на отворена операция на мозъка не е необходима анестезия. Всички рецептори се намират в мускулно-скелетната система и тези тъкани, са тези които възприемат дразненията и предизвикват болката.

Още: 5-те най-добри начина да се отървете бързо от главоболието

Болка в челото и слепоочията

Най-често срещаното главоболие е свързано със страх. Това е, когато опасността идва отпред – буквално, тоест физически или условно. Такава опасност може да бъде предстоящ изпит, съдебни процедури, важни събития на работа и т.н.

За този страх е отговорен центърът, разположен в предната част на мозъка. Когато ситуацията се разреши, настъпва подуване на този нервен център и се появява болка.

Още: Естествени средства за справяне с есенното главоболие

Болка в тила и шията

Друг вариант за главоболие е така нареченото интелектуално самообезценяване.

Възниква, когато човек е изправен пред някаква неочаквана ситуация и в този момент може да се скара на себе си, защото не е могъл, не е разбрал как да се справи с тази ситуация и съжалява, че не е реагирал по правилния начин. Болката се локализира в задната част на главата и шията.

Осъзнаването намалява болката

Ако главоболието се повтаря, това показва, че човек създава една и съща ситуация, която задейства целия този механизъм. Когато човек започне да осъзнава и разбира, с кого или с какво е свързано главоболието, тогава неговата интензивност рязко намалява. Ако, да речем, интензитетът на болката е 10 точки от 10 възможни по скалата за болезненост, след като човек разбере причината, тя намалява почти до единица.

Ако не можете самостоятелно да проследите причинно-следствените връзки, трябва да потърсите помощ специалист

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес