Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В колко часа трябва да вечеряте, за да сте здрави и щастливи?

09 октомври 2024, 21:00 часа

Съвременните подходи към храненето и здравословния начин на живот непрекъснато се променят, а времето за вечеря остава един от належащите проблеми. Преди това се смяташе, че вечерята преди 18:00 часа е ключът към стройната фигура и бързата загуба на тегло. Нови изследвания обаче показват, че ранната вечеря е полезна не само за отслабване, но и за цялостното здраве.

 

В колко часа трябва да вечеряте според лекарите?

Още: Лекар: Всеки ден вечеряйте по това време за бърз метаболизъм и здрав сън, здравен съвет за деня, 30 септември

Според диетолозите, оптималното време за вечеря е от 17:00 до 19:00 часа. Това е така, защото метаболизмът на човек се забавя през деня заради естествените циркадни ритми. Вечер храносмилателните процеси стават по-малко ефективни и късното вечеряне може да доведе до дискомфорт и различни заболявания. Вечерята в определен интервал от време позволява на тялото да смила храната преди лягане, което допринася за по-добра почивка.

 

Рискове от късната вечеря

Късната вечеря е изпълнена с повишена киселинност в стомаха. Повишените киселинни нива могат да причинят неприятни симптоми като стомашна болка, киселини и лошо храносмилане. Ето защо е важно да приключите вечерята си навреме, за да избегнете тези проблеми и да си осигурите комфортен сън.

Още: Здравен съвет за деня, 21 септември: Лекар: Закуската, обядът и вечерята трябва да са по това време, ако искате да отслабнете

 

Правилна поза на масата

Също така трябва да обърнете внимание на това как ядете храната. Всички хранения трябва да се извършват на масата, а не на дивана. Лошата поза по време на хранене може да забави процеса на храносмилане и да доведе до неприятни последици. Уверете се, че позицията ви на масата поддържа здравето на стомаха и червата.

 

Още: Рецепта на деня: Пълнени патладжани на фурна

Закуската е най-важното хранене за деня

Интересното е, че заради по-бавния вечерен метаболизъм, закуската се препоръчва да бъде най-голямото ви хранене. В сутрешните часове тялото активно абсорбира хранителни вещества и тогава трябва да консумирате въглехидрати, за да избегнете чувството на тежест и да си осигурите енергия за деня.

 

Ако вечеряте по-късно

Ако не можете да вечеряте преди 19:00, можете да преместите храненето си малко назад, но се опитайте да не оставате до 21:00. Колкото по-рано вечеряте, толкова по-добре ще бъде за вашето здраве.

 

Ястия за вечеря

Вечерята трябва да се състои от леки, но питателни ястия. Препоръчителните храни включват бяла риба, печени зеленчуци, задушена или печена пуйка и леки гарнитури като пълнозърнест ориз. Тези ястия са не само вкусни, но и лесни за смилане, което помага да се избегне тежестта в стомаха преди лягане.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес