Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Беласица планина има само 1 български град - кой е той?

13 април 2024, 16:33 часа
Реклама

Беласица е планина, разположена на територията на три държави - България, Северна Македония и Гърция. Въпреки че само около 20% от площта ѝ се намира в България, именно у нас се разполага единственият град. Ето кой е той!

Кой град се намира в планината Беласица

Става въпрос за град Петрич, чийто футболен отбор гордо носи името на местната планина. Вярва се, че оригиналното наименование на местността, датиращо от римската епоха, е било Петра. След разрушения през VI век, обаче, жителите са се преселили към северното подножие на Беласица и към името добавили славянското окончание "-ич", формирайки днешното наименование на града - Петрич.

Историята на град Петрич

По време на управлението на хан Пресиян, Петрич е присъединен към България и се утвърждава като ключов център, особено при царуването на цар Самуил. В непосредствена близост до града се развива едно от най-знаковите сражения в българската история – битката при село Ключ през 1014 г. В резултат на нея, България загубва своята дългогодишна борба с Източната Римска империя и е завладяна окончателно през 1018 година. Въпреки това, в рамките на Втората българска държава, градът продължава да играе важна роля. В края на XIV век, след упорита съпротива, Петрич попада под османска власт. Османците наричат крепостта над града (Беласишката крепост) "Гяур калеси" или Неверническата крепост, тъй като се мъчат няколко години докато успеят да я превземат. След завладяването ѝ, мнозинството от българското население я напуска, като се укрива в близката планина Огражден. С течение на времето, мнозина се завръщат. Това допринася за запазването на българския характер на Петрич.

Възраждане

През периода на Българското Възраждане, градът изиграва ключова роля в борбата против гърцизирането на местните българи. Поредица от учители са уволнени заради отказа си да преподават на гръцки език, който не е бил разбиран от местните жители. Тази съпротива се откроява особено в духовната област, където е заложена основата на първата българска църковна община през 1868 година. Тя учредява и свое училище, в което обучението се осъществява на български език, подчертавайки стремежа за запазване на националната идентичност.

Освобождение

Със Санстефанския мирен договор градът първоначално е освободен, но последвалите решения на Берлинския конгрес връщат града в рамките на Османската империя. Въпреки това, неуморните усилия на местните жители не спират и те накрая постигат свободата си по време на Балканската война, когато през 1912 година градът окончателно е освободен.

Кои са другите български селища в Беласица

Това са 11 на брой села:

  1. Беласица - старо име Елешница до 1960 година
  2. Габрене - Свързано е със "Стъпката на Крали Марко" - древен скален жертвеник от епохата на траките. Получило името си от наличието на два жертвеника, единият от които е с форма на човешки крак.
  3. Дрангово - Формирано от български бежанци след 1913 година
  4. Камена - Съхранени са останки от значителна средновековна църква, позната като Цръквището.
  5. Ключ - Свързва се с трагичната битка там от 1014 година. Удостоен е със "Златен печат" като уникално европейско селище, благодарение на своята богата история.
  6. Коларово - Всяка година на 1 януари се провеждат традиционни кукерски игри.
  7. Ръждак - Името на селото произлиза от характерната ръждива вода, която излиза от изворите в неговата околност.
  8. Самуилово - Старото му име Демидово
  9. Скрът - Името на селището идва от думата "скрити" е свързан със скриването на населението, което не желаело да приеме мюсюлманската религия в рамките на Османската империя. Въпреки това е било принудено да го направи.
  10. Тополница - Изгорено от гърците през 1925 година, но възстановено през 30-те години на XX век.
  11. Яворница - Селото се отличава с изключително богата история, която датира още от времената на траките.
Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес