Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените отговарят: Наистина ли в миглите ни живеят паякообразни

09 септември 2024, 14:23 часа

Вероятно звучи по-скоро като сцена от филм на ужасите, отколкото като научна реалност, но човешките мигли всъщност са дом на паякообразни. Всеки космен фоликул на клепачите може да съдържа до 25 от съществата и се смята, че почти всеки човек, колкото и да е добре поддържан, ги има.

Още: Желязните зъби на комодските варани: Ключ към разгадаване на динозаврите

Бебетата се раждат без акари, но ги прихващат почти веднага от хората около тях. Тъй като тези малки същества се чувстват като у дома си на лицата ни, нека ги опознаем малко по-добре.

Много от нас автоматично се сещат за паяци, когато видят думата „паякообразни“, но има и други видове безгръбначни с осем крака, включително скорпиони, кърлежи и акари. Това е категорията, която се намира във вашите мигли. По-конкретно, те са Demodex акари: Demodex folliculorum и Demodex brevis. И за разлика от други акари - като прахови акари, например - акарите Demodex имат необичаен външен вид, подобен на охлюв.

Тези акари са върху миглите ви, за да дъвчат маслата и кожните клетки, които намират там. (D. folliculorum яде клетките на кожата, докато D. brevis предпочита себум, произведен от мастните жлези.) Те също се намират на малки косми по цялото лице, включително носа и бузите. Те имат осем крака - затова се считат за паякообразни, а не за насекоми. Причината, поради която не знаете, че те съществуват, е, че са микроскопични. Всъщност те едва надвишават размера на някои едноклетъчни организми, обикновено дълги 0,3 милиметра. Така че, ако искате да наблюдавате тези паякообразни, ще трябва да разгледате една от миглите си под микроскоп.

Акарите Demodex живеят кратък живот от около 14 до 20 дни. Навиците им за чифтосване включват бързи срещи - женската остава на миглите, а мъжките подскачат от фоликул на фоликул в търсене на партньор. Акарите могат също така да скочат върху лицето на друг човек. Когато умрат, те се разлагат в космените фоликули или мастните жлези.

Съществува въпросът дали тези същества представляват заплаха за здравето или не. Някои смятат, че акарите Demodex могат понякога да причинят вид възпаление на клепачите, известно като блефарит, особено при хора, които са по-възрастни или имат компрометирана имунна система. Състоянието причинява корички, сълзене на очите и обикновено се лекува чрез измиване на очите и използване на топли компреси. Рядко тези акари също причиняват демодекоза, което се случва, когато акарите по лицето се размножават извън контрол и създават малки пустули по лицето ви и много сърбеж. Това се третира с крем или гел, съдържащ съставка, която убива акарите. Общото предположение обаче е, че паякообразните са безвредни.

Още: Скритата заплаха от алергии в домашната среда

Може би се чудите дали тези лицеви акари имат някаква стойност за хората. Някои учени смятат, че те помагат да запазим порите на лицето си незапушени. През юни 2022 г. учените завършиха секвенирането на генома на акара D. folliculorum. Сред многото неща, които научиха: Благодарение на техния изолиран живот, без конкуренция от други акари с различни гени, тези акари са се превърнали в изключително прости организми с малки крака, захранвани само от три едноклетъчни мускула. Те също така нямат UV защита и не могат да произвеждат мелатонин, който регулира кога животните спят и се събуждат. Въпреки това, те използват мелатонина, намиращ се в техните човешки домакини, за да захранват своите нощни сесии на чифтосване.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес