Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени събудиха библейското растение от райската градина след 1000 години

19 октомври 2024, 08:00 часа

Може да изглежда невероятно, но хората са успели да отгледат семе, което е било латентно в продължение на хиляди години. Експертите смятат, че точно това растение се споменава в Библията.

През 80-те години на миналия век в пещера в Юдейската пустиня е открито странно семе, което е въглеродно датирано на възраст над 1000 години. ДНК анализът показа, че това семе принадлежи на неизвестен на науката вид дърво, което се свързва с растение, споменато в Библията.

 

Още: Откриха доказателства за асирийската кампания срещу Юдея, довела до обсадата на Йерусалим

Дървото на живота от райската градина

Кое дърво е описано в самата Библия? Според Светото писание дървото расте в средата на райската градина. Чрез яденето на плодовете му първите хора - Адам и Ева - са могли да поддържат своята жизненост, да поддържат здраве и безсмъртие.

Дървото на живота също се свързва с изпълнението на желанията, мъдростта и лаконизма на човек с „плода на праведните“, който следва пътя на спазването на Божиите заповеди и не разчита на светските богатства.

 

Още: На какъв език е написана Библията?

Какво са отгледали учените и наистина ли е това дърво от Библията?

Изследователите успяха да съживят и отгледат древното семе, което откриха. Те го приписват на рода Commiphora, който е част от семейството на цистусите. В момента в това семейство има около 200 вида растения, разпространени главно в Африка, Мадагаскар и Арабския полуостров. Тези дървета са ценени заради ароматните смоли, които произвеждат.

След 14 години отглеждане древното растение, наречено "шеба", се превърна в дърво с височина почти три метра. Така учените успяха за първи път да опишат подробно морфологичните характеристики на този непознат досега вид.

Първоначално изследователите предположиха, че дървото Шеба може да бъде източникът на мистериозния балсам от Галаад, многократно споменаван в Библията и трудовете на древни историци, например в Книгата на Битие, Книгата на пророк Йеремия и Книгата на Пророк Езекил. Библейският балсам е бил разпространен в историческия регион Галаад, разположен в долината на Мъртво море и река Йордан - планинска, гориста местност с плодородна долина в древността. Интересното е, че семето на шиба е открито в пещера. По-нататъшно проучване обаче показа, че отглежданото растение не съдържа никакви ароматни съединения.

Още: Библията ще се изучава в училищата в Оклахома

 

Как това древно семе се е озовало в пещерата?

Има няколко теории за това как древното семе се е озовало в пещерата. Първо: малките гризачи често създават запаси от дървесни семена. Зрелите плодове на тези растения се ядат и от птици като гълъби и гургулици, които гнездят по скалите. Може би така семето е попаднало в пещерата.

Друга хипотеза е, че семето може да е умишлено запазено от хората. Преди около 1000 години регионът е преживял значителни политически и социални катаклизми, водещи до икономически трудности и нестабилност. По време на такива бурни времена хората често са криели ценности в пещери за съхранение. Но в самата пещера, където е намерено библейското семе, не са открити други предмети.

 

Да очакваме ли небесна присъда за порасналото дърво?

Нито учените, нито езотериците все още могат да разберат дали ни очаква Страшният съд или не. Не са открити съответни пророчества, които да предричат ​​неприятности за хората за посегателство върху райските растения.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес