Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се печете повече на слънце, за да си набавите витамин D?

25 юни 2024, 18:22 часа

Витамин D не е отделно съединение, а група вещества със сходна структура. Той постъпва в организма ни с храната, която приемаме, и може да се образува в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Реклама

Този витамин изпълнява много важни функции в организма: участва в поддържането на имунитета, подпомага усвояването на калция и фосфора, които са част от костите, намалява риска от депресия и облекчава нейното протичане. Участва и в сърдечносъдовата и мускулната функция.

"Общият брой на хората в света, живеещи с недостиг на витамин D, наближава един милион - това е един от най-разпространените дефицити на планетата. Противно на общоприетото схващане, с липсата на този витамин се сблъскват не само жителите на средната зона, но и тези, които живеят в слънчеви райони, например в Бразилия, Испания, африканските страни", казва Олга Малиновская, ръководител на медицинския отдел на лабораторна мрежа.

Симптоми на излишък на витамин D в организма и защо е опасен

Можете да заподозрете недостиг на витамин D, като обърнете внимание на това как се чувствате. Дефицитът ще бъде показан от силна постоянна умора, намалена работоспособност, депресия, прекомерна раздразнителност, болки в мускулите, счупвания буквално на едно и също място. Тези симптоми обаче са неспецифични и могат да се наблюдават и при други дефицити и заболявания.

Нивото на витамин D в кръвта може да се определи с помощта на комплексен тест, резултатите ясно показват дали има недостиг или организмът разполага с достатъчно количество от витамина. Специалистът ще ви помогне да разберете резултатите от анализите, а също така ще ви помогне да намерите адекватен начин за компенсиране на недостига на витамин D.

Какво количество витамин D трябва да приемаме?

"Не се опитвайте да си направите "резерв" от този витамин през лятото, като прекарвате дълго време на слънце и се опитвате да получите максимално количество слънчеви изгаряния. Проучванията показват, че организмът получава дневната си доза витамин D от 10-30 минути престой на слънце. Това означава, че прекарването на часове на жаркото слънце не е нужно, защото може да увеличи вероятността от меланома, рак, който се лекува трудно" - добавя Олга Малиновская.

Натрупването през лятото или в периода на отпуските на витамин D в количества, достатъчни да осигурят на организма този витамин през зимата, няма да свърши работа. Организмът бързо изразходва резервите си и затова е необходимо постоянно да ги попълваме. За целта е важно да се преразгледа диетата, като се включат продукти, богати на витамин D - това са морски мазни риби, черен дроб на треска, жълтъци, хайвер, млечни продукти.

Витаминните добавки могат да бъдат допълнителен ресурс, който според много експерти трябва да се приема дори през слънчевия сезон. Специалист може да ви помогне да изберете препарат, да определите дозата и продължителността на курса; не се препоръчва да предписвате добавки сами.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес