Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този зеленчук е незаменим при всяка ДИЕТА

17 март 2022, 16:30 часа

Принципно редовното консумиране на листни зеленчуци снижава риска от сърдечносъдови заболявания, тъй като понижава хорестерола в кръвта и съответно регулира кръвното налягане. Нещо повече - чувството на свежест и острота в мисленето са характерни за хората, които редовно си хапват салати от такива зеленчуци! Тук ще спрем вниманието ви върху спанака и ползите за здравето при неговата редовна консумация.

Не се отнасяйте с безразличие към присъствието на спаначена гозба на трапезата ви, тъй като богатата гама от витамини A, B1, B2, C и PP, които този зеленчук съдържа, не се разграждат при варене!

Този факт е от особено значение при витамина РР, чийто хроничен недостиг предизвиква опасното съчетание от симптомите дерматит, диария и деменция, известно като болестта пелагра. Единственото изключение е аскорбиновата киселина (витамин С), чиято концентрация намалява до 3 пъти при сушене, консервиране или готвене. За сметка на това, спанакът е в челната тройка на зеленчуците по съдържание на протеини, което го прави изключително подходящ да участва във вегетариански тип хранене (или диети), за предпочитание – под формата на салати.

Две обстоятелства правят спанака да е най-добрият зеленчук при диети, насочени към отслабване: първо, ниска степен на калоричност (23 калории в 100 грама продукт) и второ, много ниското съдържание на въглехидрати, което е предпоставка за загуба на телесна маса. Друг плюс в това отношение е, че консумирането на спанак инициира чувство на ситост (което се дължи на впечатляващо високото съдържание на фибри в него), предизвикващо общо намаляване на хранителните порции.

Изследванията на специалисти и диетолози показват обаче, че консумацията на твърде много спанак, особено при зеленчуковите диети, е повече от непрепоръчително, тъй като може да разстрои нормалното функциониране на щитовидната жлеза, при което се регистрира обратен ефект, изразяващ се в бързо трупане на килограми. Което е не по-малко нездравословно обаче, е, че твърде големите спаначени порции могат до предизвикат образуване на конкременти (камъни) в бъбреците .

Несъмнено, консумирането на спанак трябва да става с мярка и специалистите препоръчват дневната доза да не надвишава количеството, съдържащо се в една 200 мл-ова чаша дневно.

Впечатляващо многобройни са ястията с участието на спанак, което позволява задоволяването и на най-изтънчените вкусове. Такива са например спанак яйца и сирене, задушен спанак, запеканки със спанак, ориз със спанак, ориз със спанак и домати, огретен със спанак и картофи, супа със спанак и фиде или ориз (със или без застройки), лесна супа от спанак и още много други… Разнообразни варианти, гарантиращи истинска здравословна наслада!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес