Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този обикновен предмет в банята може да съсипе здравето ви

07 юни 2024, 07:55 часа

Почистващите продукти не са единственият източник на опасни химикали в банята. Експертите посочиха обикновен битов предмет, който също може да причини вреда. Опасността дойде от неочаквана посока. Оказва се, че обикновените завеси за душ могат да бъдат много токсични.

Реклама

Например завесите често съдържат поливинилхлорид (PVC), вид пластмаса, която съдържа различни добавки за увеличаване на нейната гъвкавост и издръжливост.

Използването на такива завеси носи риск от излагане на вредни химикали. В същото време PVC продуктите се използват в много домове заради тяхната наличност и водоустойчивост. Когато PVC завесите са изложени на топлина и влага, те могат да отделят летливи органични съединения и други вредни химикали във въздуха.

Колко опасна е лошата вентилация в банята

Ето какво могат да направят тези химикали на тялото:

  • фталатите се използват за омекотяване на пластмаси, но също така се свързват с хормонални смущения и репродуктивни проблеми;
  • органокалаени съединения  - стабилизаторите, съдържащи се в PVC, могат да навредят на имунната система и също да повлияят на плодовитостта;
  • диоксините  са вещества, които се образуват при производството на PVC. Те са много токсични и могат да причинят рак, проблеми с репродуктивната система и нарушения на имунната система;
  • летливи органични съединения — продължителното излагане на тях може да доведе до астма, кожни раздразнения и алергии.

6 опасни грешки, които доста хора правят в банята

За щастие алтернативните опции за завеси не се различават по цена от PVC завесите. Основното нещо е да знаете техния състав.

Потърсете завеси, изработени от материали като PEVA или EVA. Те не съдържат вредни химикали, но са достъпни и водоустойчиви подобно на PVC, съветват специалистите.

Можете да купите пердета от естествени материали - памук или лен, но те изискват специални грижи и няма да издържат толкова дълго. Лесни за използване са завесите, изработени от полиестер, но при силно нагряване този материал отделя формалдехид.

Въпреки това, дори завесите с безопасен състав могат да причинят вреда: те натрупват много бактерии и мухлясват. Затова е препоръчително да перете пердетата веднъж седмично и да ги сменяте с нови всяка година.

Също така е добра идея да поработите върху вентилацията в банята, като инсталирате смукателен вентилатор. Или просто оставете вратата леко отворена след душ, за да намалите натрупването на влага. Това ще помогне да се предотврати развитието на мухъл и плесен, които могат да причинят респираторни заболявания.

Мокрите кърпи също могат да станат източник на мухъл и неприятни миризми, затова е препоръчително да ги сушите на балкона. Освен това, ако бюджетът ви позволява, експертите съветват да купите малък влагоуловител за банята, за да поддържате въздуха сух и здравословен.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес