Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това си сигналите на тялото ви да спрете със захарта

22 януари 2022, 12:10 часа

Бялата рафинирана захар е навсякъде около нас. Тя се добавя както към сладки, така и към солни храни, за да засили желанието ни за консумация. Днес, ако четете внимателно етикетите ще забележите, че захар има дори в хляба. Тялото ни не се влияе добре от прекомерната й употреба и можете да наблюдавате следните изменения, които да ви подскажат, че трябва да ограничите нейната употреба.

Избягвай тези дребни неща и ще топиш килограми

Яде ви се още и още

Захарта покачва кръвната захар рязко и не контролира постепенния й спад. Когато настъпи такъв, тялото ни започва да иска още захар, за да държи нивото още по-високо. Това води до постоянното желание за още сладко, въпреки, че вече сте сити.

За да избегнете такива резки покачвания и спадове, залагайте на бавни въглехидрати, които се усвояват за по-дълго. Такива са сладките картофи, кафявият ориз, тиквата. Плодовете също са добър заместител, но и с тях не трябва да се прекалява.

Какво ще ви помогне да се справите с желанията за СЛАДКОТО

Подуване и тежест

Захарта има възпалително действие върху организма. Тя може да ви подува, да образува газове и тежест в корема. Повечето десерти в опаковка нямат особена хранителна стойност за организма ни и забавят неговата функция. Опитайте да хапвате банани или черен шоколад вместо традиционните вафли и бонбони. Бананите съдържат фибри, а черният шоколад - желязо и антиоксиданти.

Болки и инфекции

Както споменахме, захарта има възпалително действие в организма. Тя може да доведе до болки в ставите и засили проблеми в стомашния тракт.

Също така, прекомерната й употреба може да завиши разпространението на гъбични организми, които се хранят със захари.

 

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес