Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това не е умора! 3 признака, че имате нервни заболявания

25 октомври 2024, 20:00 часа

Всички изпитваме стрес в по-голяма или по-малка степен заради лоши новини, проблеми в работата и у дома. Добре е, ако можете да се справите с него и не позволявате на стреса да ви унищожи. Но се случва, че е невъзможно да се измъкне без загуби, особено ако е хронично.

 

Какъв би бил първият признак, че имате „нервно заболяване“?

Още: МОН пусна тест за справяне със стреса и бърнаута на учителите

·         Първо, общо влошаване на здравето. Понякога започваш да чувстваш, че се разпадаш и не разбираш защо;

·         Второ, лекарите вдигат рамене и не разбират защо;

·         Трето, общо намаляване на имунитета.

Е, какво искате от организъм, който е в състояние на постоянно напрежение и не може нито да изхвърли това напрежение в нормална, вековна реакция на агресия или бягство, нито да се отпусне, защото няма напълно ясен сигнал, който означава, че заплахата си е отишла?

Още: 4 народни метода, които ще успокоят нервите ви и през 2024 г

 

Как тялото сигнализира, че е под стрес

·         Трудно ви е да дишате, сякаш често няма достатъчно въздух, нещо ви притиска врата и гърдите и не можете да дишате.

·         Имате проблеми със стомашно-чревния тракт, въпреки че сте изключили сериозни заболявания. При скрит стрес може да ви притесняват запек и диария, но най-често хората изпитват синдром на раздразнените черва и не могат да разберат защо не могат да се отърват от подутия корем и къркоренето в него, въпреки че са изключили киселото зеле, шоколада и хляба.

Още: Какво се случва в мозъка ни, когато смятаме, че животът ни е в опасност

·         Повишени симптоми на ПМС, нередовен или тежък цикъл, подуване/чувствителност на гърдите; предменструално главоболие, подуване, наднормено тегло, което много неохотно изчезва (особено в бедрата и корема) - всичко това е свързано с хормонален дисбаланс, причинен от стрес.

 

Изострянето на тези проблеми е прекомерната консумация на кофеин и въглехидрати, които се използват от хора, изпитващи стрес, за да се опитат да се ободрят и да се съберат или, обратно, да се успокоят.

Докато подсъзнанието управлява, проблемът не може да бъде решен.

 

Това може да е свързано със ситуацията, когато хората се опитват да отслабнат, следят диетата си и спортуват много, което поставя тялото в състояние на още по-голям стрес. Но тежестта упорито остава на мястото си и това затваря кръга: Не мога да отслабна, защото съм стресиран и съм стресиран, защото не мога да отслабна.

• Неприятни усещания в сърцето, които често са придружени от ускорен пулс, задух, изпотяване и тремор на крайниците.

• Главоболието е класическа реакция на организма към стрес. Какви могат да бъдат признаците на тензионно главоболие? Главоболието не е пулсиращо, а притискащо. Боли почти еднакво от двете страни (понякога болката може да е малко по-интензивна от едната страна). Може да се добави фотофобия, повишена реакция към миризми и звуци и гадене. Всички тези симптоми обаче не се появяват едновременно, както при мигрена, а поотделно и техните прояви са много по-слабо изразени.

• Кожни проблеми - от обикновено акне (пъпки, казано по-просто) до невродермит. Често човек сменя продуктите за грижа, посещава козметици и дерматовенеролози, но проблемът не изчезва, въпреки че отдавна сте преминали през юношеството. А причината е, че кортизолът, освен всичко друго, активира мастните жлези, което впоследствие запушва кожните канали и причинява акне.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес