Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на най-известните произведения на Моцарт

22 юни 2022, 18:00 часа

Научете повече за най-забележителните произведения на Моцарт.

10. Въображаема простащина

Композиторът пише тази опера през ~1768 г., когато е само на 12 години. Тя е поръчана от австрийския император Йосиф II, но премиерата трябва да бъде отложена с една година. Виенските музиканти се страхуват от конкуренцията на младите таланти и започват да тъкат интриги, така че широката публика се запозна с творбата едва през 1769 г.

9. Малка нощна музика

Моцарт се специализира в създаването на сериозна музика, но пише и леки пиеси по поръчка. На популярните по онова време концерти и корт балове често се пуска забавна музика и за едно от тези събития е написана „Малка нощна серенада“. Така поне смятат повечето експерти, защото точните мотиви, които са накарали композитора да напише този шедьовър, са неизвестни.

Произведението се състои от 4 части и е изобретена през 1787 г., като по-късно става една от визитните картички на Моцарт.

Какво издава за вас любимият ви стил музика

8. Дон Джовани

Тази опера има доста интересна история: първо, никога не е изпълнявана, защото не е завършена, и второ, авторът на либретото е неизвестен.

Композиторът първо се съгласява да напише опера за италианска трупа, която играе във Виена, но по неизвестни причини спира да работи.

Може би той не е успял да адаптира музиката към качеството на виенската сцена и е решил да се откаже, а може би причината е началото на работата му върху „Сватбата на Фигаро“.

7. Турски марш

Турският марш, известен още като Турското рондо и Алла Турча, е третата и последна част от Соната за пиано № 11 в ла мажор.

Това произведение се оказва оригинално, често се изпълнява отделно от цялата соната и популярността му е голяма.

През втората половина на 18 век (маршът е написан през 1784 г.) турската музика е на мода.

Коя е най-успокояващата музика?

6. Сватбата на Фигаро

Моцарт работи върху тази опера 5 месеца, като е вложил много усилия, но премиерната постановка на 1 май 1786 г. във Виена не е била успешна.

5. Дон Жуан

Операта е по пиесата на Антонио де Самора, а по нея същият Лоренцо да Понте е написал либретото.

Дон Жуан е написан набързо: въпреки че премиерата е била отложена от 14 октомври за 29 октомври 1787 г., музикантите я свирят без репетиции, тъй като са получили нотите малко преди да излязат на сцената в деня на концерт.

4. Реквием

През юли 1791 г. неизвестен мъж, облечен в черно, идва в къщата на Моцарт. Той поръча заупокойна литургия от композитора и прави авансово плащане, след което си тръгва. По-късно се оказва, че става дума за слуга на граф Франц фон Валсег, който се нуждае от литургия за наскоро починалата си съпруга.

Композиторът приел аванса и обещава да направи всичко, докато работи върху Реквиема, той често е прекъсван от други, по-спешни и печеливши поръчки.

Как музиката в магазините манипулира съзнанието?

3. Вълшебната флейта

Написана по либрето на Емануел Шиканедер, комедийната опера „Вълшебната флейта“ се смята от някои за причината за смъртта на Моцарт.

Историята, за която той е написал музиката, се подиграва с масонските ритуали, а самият композитор, както знаете, е бил член на ордена на „свободните зидари“.

2. Концерт за пиано № 21

Състои се от тези части:

  • Allegro maestoso
  • Анданте
  • Allegro vivace assai

Най-популярна е втората част. Дори и сега, няколко века след като е написан, този концерт може да ви накара да настръхнете.

1. Симфония № 40 в минор

Написана от Волфганг Амадеус Моцарт през 1788 г.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес