Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези плодове е по-добре да не се консумират преди лягане, пречат на съня

25 юни 2024, 15:23 часа

Плодовете са съществена част от здравословното хранене. Те са богати на фибри, витамини, минерали и фитохимикали - антиоксиданти. Консумацията на плодове по всяко време на денонощието намалява риска от заболявания, включително стомашно-чревни и сърдечносъдови, затлъстяване и диабет.

Реклама

Също така пресните плодове и ягодите вместо висококалоричните закуски помагат за контролиране на теглото.

Няма научни основания да се смята, че плодовете в следобедните часове могат да бъдат вредни. Все пак има някои нюанси, които трябва да се вземат предвид, и не трябва да забравяме, че всеки организъм е уникален и може да има индивидуална реакция към всякакви продукти, дори и към най-полезните.

Пълни с пестициди: 12 плодове и зеленчуци, с които трябва да внимавате

Плодовете, които е по-добре да не се консумират късно вечер:

Цитрусови плодове: портокал, грейпфрут, лимон. Поради високото си съдържание на киселини те могат да предизвикат рефлукс (киселини) и безсъние.

Ананас. Въпреки че ананасът съдържа мелатонин и бромелаин (растителен протеолитичен ензим с много полезни свойства), по-добре е да се избягва консумацията му преди лягане, тъй като може да предизвика слабително действие, да раздразни стомашната лигавица и да провокира киселини.

Грозде и манго. Захарта, съдържаща се в тях, може да повиши нивата на глюкозата в кръвта, да възбуди и наруши здравословния сън.

Диня. Тъй като динята съдържа 90% вода, съществува повишен риск от събуждане посред нощ с пълен пикочен мехур, което определено ще се отрази на качеството на съня.

Препоръчително е да консумирате този плод поне няколко часа преди лягане, за да избегнете негативните последици.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес