Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 9 навика ви подготвят за бедност - отървете се от тях

10 април 2024, 14:37 часа
Реклама

Бедността не е порок, но не е и приятна. Нека разберем защо заплатата ви никога не е достатъчна за всички удоволствия на живота.

Живеем в епохата на коучинга, успешните блогъри и осъзнатостта. В интернет редовно виждаме щастливи лица, които на фона на луксозно обзаведени апартаменти говорят за значението на позитивното мислене и спазването на определени ритуали по пътя към щастливия и благополучен живот.

Но няма смисъл нито от оптимистична нагласа, нито от четене на профилирана литература, нито от ежедневно посещаване на лекциите на финансови гурута, ако човек сляпо следва така наречените навици на бедността. Става дума за неочевидни действия или начини на мислене, които ни пречат да забогатеем.

Стигмата на бедността: 4 неочевидни навика, които ви пречат да забогатеете

Липса на финансова грамотност

Това означава набор от умения и знания, благодарение на които не само харчим рационално доходите си, но и разумно заделяме част от тях за бъдещето, като постепенно увеличаваме първоначалната сума и формираме "възглавница". Финансово грамотните хора не правят импулсивни покупки, използват изгодни програми за банкови депозити и винаги знаят какво и колко ще им струва.

За да се присъедините към техните редици, е важно да се придържате към две правила: да вземете предвид всичките си приходи и разходи и да ги анализирате. Да, да, важно е не само да констатирате липсата на спечелени пари за необходими неща, но и да разберете защо това се случва, и то редовно.

Начин на мислене на потребителите

Той е често срещан и изключително труден за изкореняване. Човек с консуматорско мислене винаги търси максимална полза за себе си и вярва, че всички са му длъжни. Но в стремежа си към ниски цени, промоции и отстъпки съзнанието е замъглено, така че е лесно да пропуснем какво всъщност се крие зад всичко това.

Качествените стоки от надеждни производители, разбира се, имат съответната цена, така че да заблудите всички, включително и себе си, няма да е възможно. Готовността да надплатите за стойностна вещ или услуга, когато можете да спестите пари от нея, говори за рационалност, същата финансова грамотност, добро отношение на човека към себе си или към другите (ако става дума за купуване на подарък).

11 популярни поверия, които ще ви отърват от бедността

Страх от отказ от стабилност

Често търсим стабилност, като я свързваме с комфорт и сигурност. Например, страхуваме се да прекъснем дългогодишна връзка с токсичен партньор и да влезем в нова, избираме курорти за почивка, в които сме били много пъти, не напускаме нископлатена работа, която не харесваме, само защото се страхуваме да поемем нова. Защо да поемаме ненужни рискове, ако можем да следваме вече утъпкания път?

Експертите уверяват, че това е грешен подход към живота: той ни лишава от нови постижения, успехи и материални блага. Не е необходимо да се страхуваме от неизвестното, защото то крие толкова много приятни неща: нови запознанства и отговорности, открития и върхове, които няма да бъдат покорени, докато не се втурнем към тях с високо вдигната глава.

"Лошите" навици са много. Събрахме най-често срещаните от тях в един списък:

- купуване на фалшиви стоки;
- пестене на храна;
- постоянна молба за повторно обаждане;
- безразсъдно теглене на заеми;
- изпразване на портфейла в деня на заплатата;
- желание да спестявате пари, вместо да печелите повече;
- съжаление за себе си и за живота си;
- липса на любов към бизнеса, който носи доходи;
- страх да излезете от зоната на комфорт, да изразите себе си и своите таланти.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес