Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 8 напитки ще ви помогнат да заспите по-бързо

26 септември 2024, 12:22 часа

Сънят е изключително важен за много от нас. И тъй като натовареният график през есента постепенно се увеличава, осигуряването на спокоен сън е още по-важно (а в някои случаи и трудно).

Още: Сложете край на храносмилателните проблеми: 7 навика, които ще ви помогнат

Въпреки че някои може да посегнат към любимата си напитка за лека нощ, за да заспят, алкохолът всъщност е един от най-известните нарушители на здравословния сън. Но тази неудобна истина не означава, че насладата от вкусна вечерна напитка е забранена. Всъщност има няколко напитки, които са не само вкусни и успокояващи, но и насърчават добрата нощна почивка.

8 напитки, които ви помагат да заспите по-бързо

Осемте най-добри напитки за сън, може много лесно да ви помогнат да заспите по-бързо и да останете заспали по-дълго.

  • Сок от вишна

Когато става въпрос за напитки, богати на хранителни вещества, подпомагащи съня, е трудно да се победи сокът от вишни. Това се дължи на факта, че той е чудесен източник не само на магнезий и мелатонин, но съдържа и малко количество триптофан. Освен това през 2018 г. малко рандомизирано контролно проучване установява, че тази сладко-кисела напитка увеличава както времето за сън, така и ефективността на съня (т.е. колко добре спите).

  • Чай от лайка

Лайката е красиво бяло цвете, което не се различава от маргаритка. Но не позволявайте деликатният ѝ вид да ви заблуди, това растение е лечебна сила, която лесно се използва като противовъзпалително средство за поддържане на имунното, метаболитното и психичното здраве. Често се използва и за подобряване на добрия сън като средство, което успокоява нервната система.

  • Топло мляко

Някои от нас може би имат приятни спомени от детството, когато са отпивали топло мляко, преди да се сгушат в леглото. И както се оказва, това всъщност е съвсем основателна практика за насърчаване на по-добрия сън. Кравето мляко е богато на триптофан, магнезий и витамини А, В12, а понякога и D. Освен това пиенето на топли напитки може да има успокояващ ефект, което ни подготвя за качествено заспиване.

  • Моктейл „Сънливо момиче“ (Sleepy Girl Mocktail)

Тази вирусна напитка в социалните мрежи съчетава сок от вишна, лъжичка магнезий на прах и пребиотична сода с лимон и лайм. Тя обаче може да се приготви и с обикновена газирана вода вместо пребиотичната сода. А ако газираните напитки ви карат да се чувствате подути след това, изстискайте половин лимон вместо това, ще получите допълнителни ползи за съня от витамин С.

  • Чай от маточина

Ако никога не сте опитвали чай от маточина, тази насърчаваща съня напитка всъщност е мечта за пиене благодарение на мекия си, леко сладък вкус. „Маточината е релаксираща и има добър вкус, идеален за преди лягане“, казва д-р Нусинов. И изследванията сочат тази полза, като първоначално проучване от 2011 г. установява, че чаят от маточина намалява симптомите на безсъние с 42% при участниците в изследването.

  • Смути с киви и банан

Ако обичате нещо по-засищащо преди лягане, коктейлът от киви и банани може да е точното нещо. И макар тази комбинация да изглежда малко странна, бананите са богати на триптофан, магнезий, мелатонин, фибри и витамини В6 и С, а кивито - на серотонин и фибри. Изследвания от 2023 г. дори свързват консумацията на киви с по-добрия сън при спортистите.

  • Златно лате с бадемово мляко

Златното мляко или златните латета стават все по-популярни елементи от менюто в кафенетата. Това се дължи на множеството ползи за здравето, които предлага неговата основна съставка - куркумата. Куркумата е богата на антиоксиданти, които спомагат за намаляване на възпаленията в организма, като по този начин се справят с всички възпалителни причини за проблеми със съня.

Проучване от 2024 г. установява, че активната съставка на куркумата е ефективна за облекчаване на симптомите на тревожност (често срещано нарушение на съня), а проучване върху животни от 2021 г. открива, че тя може да има и стимулиращ съня ефект. А за тези, които следват безмлечен режим, бадемовото мляко е чудесна добавка към всяка вечерна напитка, включително към златното ви лате, тъй като това алтернативно мляко е богато на мелатонин, магнезий и триптофан. Освен това първоначалните изследвания показват, че според малко проучване от 2019 г. приемът на бадеми може да намали симптомите на безсъние.

  • Зелен чай без кофеин

И накрая, въпреки че кофеиновият чай е забранен преди лягане, безкофеиновите варианти, като зеления чай без кофеин, могат да бъдат чудесна алтернатива. „L-теанинът, който се съдържа в зеления, черния и белия чай, може да насърчи здравословния сън“, казва Нусинов. Според Фондацията за съня тази полза се дължи отчасти на това, че L-теанинът насърчава релаксацията в мозъка. Противовъзпалителните свойства на растителните съединения, съдържащи се в зеления чай, като кверцетин, кемпферол, катехини и епигалокатехин галат (EGCG), също не вредят, когато става въпрос за спокоен сън.

Още: Лекари коментират: Хак за бързо заспиване от социалните мрежи

Какво не трябва да се пие преди сън

Също така трябва да сме внимателни и да ограничим напитките с високо съдържание на вещества, които пречат на съня, като кофеин, алкохол и добавена захар. „Кофеинът може да бъде голям нарушител на съня и трябва да се избягва дори осем часа преди лягане за хората с неспокоен сън“, подчертава Гайгер. Добре е да се избягват и напитките, които предизвикват стомашно разстройство. Това може да варира при различните хора, но пример за това са газираните напитки, които могат да предизвикат газове и подуване на корема при някои хора, което нарушава спокойния сън.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес