Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвети от една топ домакиня: Как да поддържаме високо ниво на хигиена в кухнята!

11 септември 2021, 14:20 часа

Консервирането и приготвянето на храната по хигиеничен начин е от съществено значение както за избягване на възможни здравословни проблеми, така и за поддържане на нейното хранително качество.

Кухнята трябва да бъде чиста и подредена стая, тъй като там се обработва храна. Липсата на хигиена може да създаде източници на замърсяване, така че трябва да се внимава за тяхното поддържане и почистване.

Поредица от съвети за правилна хигиена в кухнята, както и за правилното боравене и готвене на храна могат значително да избегнат евентуално хранително отравяне, особено често през летния сезон. 

Хигиенни правила в кухнята

Различните зони на кухнята трябва да поддържат правилни хигиенни и чистотни стандарти. Сред тях бих подчертал:

Килер

Трябва да е хладно и проветриво място. Храната трябва да се пази от източници на светлина и топлина (те трябва да са около 17?C) и да се избягва контакт с земята.

Хладилник и фризер

Дръжте ги чисти. Идеалното е да го измиете със сапун и вода, преди да пуснете седмичната покупка и на всеки 3 месеца, за да извършите по -дълбоко почистване.

Кошче

Винаги трябва да се държи покрито, идеалният вариант е кофа с педал.

Съдове за готвене

Те трябва да бъдат чисти и измити, когато разрязването приключи, да се измият капаците на консервираните храни преди да се отворят и никога да не се поставят готови за консумация храни в чиния, където сурова храна (като месо, пиле или риба) е бил поставен преди това).

Домашните любимци не трябва да влизат в кухнята

Някои от хигиенните правила за домашни любимци включват, че ако трябва да се хранят в кухнята, хранилката трябва да бъде поставена в ъгъл, който трябва да се мие след всяко хранене. Почистващите продукти винаги трябва да се поставят отделно от храната . В никакъв случай не могат да влязат в контакт с храна. Удобно е да имате предпазно заключване и да не са достъпни за деца.

Зоната за готвене трябва да е чиста

Може да се измие със специален разтвор на белина за употреба в кухнята (като се внимава по -късно да не се смесва с храната) или с търговски бактерициден разтвор.

Почистване на кухненска мивка

Тя може да бъде източник на натрупване на микроби. Препоръчва се да се използва специфичен дезинфекционен разтвор, особено ако е приготвено месо или продукти, получени от мъртви животни. Това трябва да се направи, тъй като тези отпадъци остават в канализацията и могат да създадат перфектна среда за растеж на бактерии.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес