Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдържат ли консервите витамини и как да се запазят максимално ползите?

20 август 2024, 08:45 часа

Много домакини са запалени по консервирането, замразяването и сушенето на плодове. Експерти по консервирането разказват как да правим зимнина така, че да запазим повечето витамини.

Замразяването ще запази максимума полезни вещества в даровете на природата. В същото време, можете да замразите почти всичко, което се отглежда в градината, включително и картофите. Изключение правят храните, които съдържат много вода - краставици например. Те просто ще се съсипят.

Между другото, замразяването на зеленчуци има свои конкретни  характеристики. Предварително трябва да се бланшират - да се потопят във вряща вода или да се обработят на пара. Можете веднага да поставите доматите във фризера, но е по-добре първо да сварите гъбите. Зеленолистните зеленчуци обикновено се нарязват на ситно, поставят се във форми и се заливат с вода. Също така е по-добре да замразите зеленчуците на порции, за едно приготвяне.

Още: Как се консервират тиквички за пържене

Друг добър начин за запазване на културите за зимата е сушенето. Така можете да спестите 55–60% от хранителните вещества, освен това здравословните диетични фибри ще останат непокътнати. Но е добре да запомните, че фризерът ще запази ползите от плодовете само за кратко време - не повече от 3-6 месеца. По-добре е да съхранявате сушени плодове в тъкани или хартиени опаковки.

Много домакини предпочитат да ферментират или мариноват своите култури, като използват сол като консервант. Такива консерви имат пробиотични свойства. А киселото зеле дори може да се счита за шампион по отношение на съдържанието на хранителни вещества и витамини. Може да се съхранява до 8 месеца.

Но при мариноване витамините се запазват до 15%. Като маринати се използват лимонена киселина, оцет, сок от касис или плодове от японска дюля.

Конфитюрите и компотите се приготвят чрез топлинна обработка, като се използва захар като консервант. В такива консерви витамин С се разрушава, останалото се губи с 20-30%.

Още: Как се консервира правилно бамя

Източник: Woman.Rambler

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес