Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдържа ли вашият матрак фибростъкло и защо то е толкова опасно?

05 юли 2023, 16:30 часа
Реклама

Частиците от фибростъкло могат да раздразнят кожата, очите и белите дробове.

Матраците могат да бъдат направени от много различни материали: традиционни стоманени пружини, пяна, латекс, памук и вълна. Но може да се изненадате да видите друг материал в списъка: фибростъкло.

Фибростъклото е направено от стъкло и пластмаса и се използва в някои матраци, често в по-евтините.

Въпреки че някои матраци са сертифицирани като несъдържащи тежки метали и опасни химикали, тези гаранции се отнасят само за пяната за матраци и химикалите, които все още могат да присъстват в калъфките на матраците, което означава, че хората могат да бъдат изложени на фибростъкло, въпреки че са смятали, че техните матраци са без химикали.

Ако покритието на матрак, който съдърба фибростъкло се разкъса, тези влакна могат да стигнат навсякъде. Те ще бъдат в килима ви и в климатика. Могат да причинят респираторен дистрес и кожни обриви.

Какво е фибростъкло и какви рискове за здравето крие

Фибростъклото е изкуствено минерално влакно, направено от силициев пясък, варовик, рециклирано стъкло и калцинирана сода. Често се използва като рентабилен и дълготраен изолационен материал, тъй като има живот над 50 години и не е необходимо да се подменя редовно. Фибростъклото също така често се използва като средство за забавяне на горенето поради своите топлоустойчиви свойства.

Тъй като е евтин и едновременно здрав и лек материал, други приложения включват прозорци, покриви, лодки и вани. И тъй като не е хлъзгаво, водните пързалки често са направени от фибростъкло.

Фибростъклото е продукт от текстилни влакна, който може да се използва в различни продукти, обикновено за добавяне на здравина, огнеустойчивост или други експлоатационни характеристики. Препоръчително е да следвате инструкциите на производителя за пране и сушене на всеки текстилен продукт, включително подматрачни подложки.

Но ако частици от фибростъкло се отприщят във въздуха, те могат да раздразнят очите, кожата и белите дробове, както и да причинят обриви, сърбеж и мехури, ако материалът влезе в контакт с човешката кожа.

С тази домашна смес матрака ви ще стане като нов

По-малките частици са по-опасни от по-големите. Според проучване, ако покритието на матрак бъде разкъсано, частиците от фибростъкло са достатъчно малки, за да могат потенциално да се вдишат в носа, устата и гърлото (макар и да са твърде големи, за да проникнат дълбоко в белите дробове) .

Дългосрочното излагане на фибростъкло е свързано с белодробно заболяване, докато дори краткотрайното излагане може да причини възпаление на белите дробове. Изследванията подкрепят това. Частиците могат също да причинят увреждане на очите, кървене и белези, ако влязат в контакт с очите.

И така, защо се използва фибростъкло в матраците

Фбростъклото често се използва от производителите на матраци, за да отговарят на стандартите за пожарна безопасност. Естествените огнеупорни материали, които могат да се добавят към матраците, като вълна и памук, са скъпи. Така че някои производители на матраци добавят фибростъкло.

Много матраци имат капаци, специално за да обвият фибростъклото и да го предпазят от излизането му навън. Но капаците могат да се скъсат, освобождавайки фибростъклото, или да бъдат разкъсани от домашен любимец. И тъй като много калъфи за матраци нямат етикети, показващи, че вътре има фибростъкло, дори ако калъфът има етикет с инструкции да не се разкопчава много хора нямат представа, че това може да причини здравословни проблеми.

Как да разберете дали вашият матрак съдържа фибростъкло и какво да правите с него

Прочетете етикета

За съжаление, не всички матраци, които съдържат фибростъкло го казват изрично на етикета на матрака. Етикетът може да не казва нищо за съдържанието на фибростъкло. Освен термина „фибростъкло“, някои термини, които трябва да търсите, са: „стъклени влакна“, „стъклена вата“, и „пластмаса, подсилена със стъклени влакна“, които са всички термини за фибростъкло.

Обадете се на фирмата за матраци

Ако етикетът на матрак, който искате да закупите, не показва дали матракът или покривалото съдържат фибростъкло, обадете се на компанията. Попитайте какви материали са използвани във вашия конкретен модел матрак за огнеустойчивост. Ако те не могат или не искат да ви кажат, намерете друг матрак, който има информацията на етикета или е произведен от компания, която ще ви даде информацията, от която се нуждаете.

Поръсете матрака си с тези семена и вижте какво ще се случи

Вземете незабавни мерки, ако забележите, че фибростъкло излиза от вашия матрак. Прво да поставите очила, маска, която покрива носа и устата ви, и облекло, което покрива кожата ви, преди да почистите фибростъклото. Изперете всичко, което е влязло в контакт с фибростъкло (като одеяла, чаршафи и дрехите, които сте носили, за да почистите откритото фибростъкло) отделно от другото пране и пуснете пералнята в цикъл на изплакване между зарежданията, за да премахнете всички останали парчета фибростъкло. Изхвърлете всичко, което може да е трудно за пране, като например плюшени животни с етикети, на които пише, че не могат да влизат в пералнята.

Източник: https://www.everydayhealth.com/healthy-home/does-your-mattress-contain-fiberglass-how-to-know-and-why-its-dangerous/

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес