Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сутрин или вечер? Кое е най-подходящото време за прием на витамини

12 юли 2024, 14:11 часа

Днес много хора приемат витамини според препоръките на лекаря, но възникват въпроси: по кое време на деня е по-добре да ги приемаме? Нека да отговорим на тези въпроси.

За да функционира ефективно, организмът ни се нуждае от редовно и разнообразно хранене, адекватна почивка и дълбок сън. С храната получаваме енергия, както и градивен материал за всички клетки и хормони. Пълноценното хранене ни позволява да покрием всичките си нужди от минерали и витамини. Понякога обаче не е възможно да си набавим необходимия максимум с храната и лекарят ги предписва на таблетки.

За да подобрите усвояването, трябва да изберете подходящото време за прием на хранителни добавки. Някои витамини действат по-добре, когато се приемат с храна или непосредствено преди лягане, докато други се усвояват най-добре, когато се приемат сутрин с вода.

Лекар: Дефицитът на тези витамини е най-опасен

Най-добро време за прием на добавки и витамини

Магнезий

Магнезият е най-добре да се приема преди лягане за оптимално усвояване и използване от организма. Приемът на магнезий Магнезият преди лягане насърчава релаксацията, подобрява качеството на съня и подпомага възстановяването и отпускането на мускулите. Това време увеличава максимално ползите от добавките с магнезий, като насърчава цялостното здраве и благополучие.

Витамини от група В

Витамините от група В са група хранителни вещества, които изпълняват редица жизненоважни функции в организма. Всеки витамин има различна роля, но всички те имат две общи свойства: те отговарят за производството на енергия от въглехидрати, мазнини и протеини; в природата те не съществуват поотделно, а само заедно.

Тази група витамини, ако са ви предписани на капсули, е идеално да се консумират сутрин на празен стомах. Това време позволява по-доброто усвояване и използване на витамина, подпомагайки различни функции на организма, като производството на енергия, метаболизма и здравето на нервната система, за подобряване на цялостното здраве.

Витамини - по кое време на деня е най-добре да се приемат

Витамин D3

Витамин D спомага за усвояването на калция и с негова помощ той се вгражда в костите, за да ги поддържа силни. Той отговаря и за имунитета, участва в регулирането на сърцето и паметта и е част от половите хормони, особено от тестостерона. Без него възрастните ще страдат от остеопороза, децата няма да формират правилно костите и имунитета си, а бременните жени трудно ще износят бебе.

За оптимално усвояване витамин D3 е най-добре да се приема сутрин след хранене, съдържащо здравословни мазнини. Комбинирането на витамин D3 с храни, богати на здравословни мазнини, подобрява усвояването му, като увеличава максимално ефективността му в подкрепа на имунната функция, здравето на костите и общото благосъстояние.

Калций

Най-добре е калцият да се приема сутрин след хранене, в идеалния случай в комбинация с витамин D3 или K2 за оптимално усвояване. Това време осигурява най-доброто оползотворяване на калция от организма, като подпомага здравето на костите и общото благосъстояние. Допълнителният прием на калций е особено важен за жените в менопауза, тъй като в комбинация с други минерали той ще предпази костите от разрушаване.

Желязо

Тази добавка, която е от съществено значение за кръвотворната система, трябва да се приема сутрин или следобед. Железните добавки могат да предизвикат гадене при някои хора. Затова се препоръчва да се консумира след хранене.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес