Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скритите полезни свойства на дивите бадеми

19 юли 2024, 16:21 часа

Бадемите са сред най-популярните ядки в нашата страна и по света. Но дивите бадеми са доста търсени заради своите изключителни лечебни свойства.

Още: Пчелният восък и непознатите ползи за тялото ни

Сладките бадеми се добиват от специфично бадемово дърво (Prunus amygdalus var. dulcis) и не съдържат токсини. Горчивите бадеми, които са диви, произхождат от различно дърво (Prunus amygdalus var. amara) и съдържат компоненти, които понякога могат да бъдат токсични.

В някои случаи хората използват горчиви бадеми за медицински цели и за лечение на контракции, болка, кашлица и сърбеж. Изследователи са открили, че някои съществени вещества в дивите бадеми могат да се използват като мощно оръжие в борбата срещу затлъстяването и диабета.

Някои проучвания показват, че плодът на дивия бадем има способността и силата да влияе на някои микроорганизми в стомаха и да стабилизира метаболизма. Експертите препоръчват децата да консумират 1-2 диви бадема на ден, а възрастните – по 2 диви бадема три пъти на ден. Всяко друго количество не се препоръчва, заради токсичните нива на дивите бадеми.

Каква е разликата между масло от сладки и масло от горчиви бадеми

От бадеми могат да се добият два вида масло: масло от сладки бадеми и масло от горчиви бадеми, които се произвеждат от две различни дървета. Дървото на сладките бадеми обикновено има бели цветове, докато дървото на горчивите бадеми има розови цветове. И двете дървета растат на височина от 4 до 10 метра.

Сладките бадеми се използват и в кулинарията за различни рецепти. Те произвеждат мляко, подобно на соевото, което се препоръчва за хора, които не могат да консумират лактоза или са вегетарианци. Бадемовото брашно не съдържа глутен и въглехидрати, затова се препоръчва за хора със специфични диетични изисквания. Горчивият бадем исторически се използва в малки количества за овкусяване на определени продукти като бадемов сироп и италиански бисквити.

Двете масла имат различни ефекти върху човешкото тяло. Маслото от сладки бадеми е отличен овлажнител, особено за суха и чувствителна кожа. То е богато на протеини, витамини и минерали, които максимално ревитализират кожата. Маслото от горчиви бадеми е етерично масло и не трябва да се използва в грижата за кожата. Това масло се използва основно като ароматизатор.

Още: Сложете край на разширените пори само за 3 дни

Дивите бадеми могат да се намерят в билкови и органични магазини, докато бадемовите етерични масла са налични в аптеките.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес