Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шум в ушите: 3 естествени лека, които могат да ви помогнат

30 юли 2024, 09:48 часа

Случвало ли ви се е да се събудите сутрин и да усетите пулсации в ушите си? Такъв шум е много по-резониращ, когато сте тихи и не се чува от другите. В този случай имаме работа с тинитус, шум, който идва под формата на свистене, звънене, бучене или пулсиране.

Още: Тази двудневна терапия успешно лекува запек

Шумът е постоянен и понякога се чува в едното ухо, а друг път и в двете уши. Що се отнася до пулсацията, тя е в ритъм със сърдечния ритъм. Това пулсиране е резултат от лошо кръвообращение в областта на врата или главата.

Най-честите причини за тинитус

Загуба на слуха

В този случай имаме работа с инфекция или възпаление на средното ухо или натрупване на течност в тази област. Загубата на слуха в този случай засилва вътрешните шумове като: дишане, дъвчене или кръвообращението в ухото. Загубата на слуха ви прави по-чувствителни към кръвта, която циркулира в двата най-големи кръвоносни съда, които минават през всяко ухо.

Проблеми с артериите

Натрупването на мазнини в каротидната артерия може да създаде вид замъгляване на кръвообращението, което се проявява чрез звука на пулсация.

Високо кръвно налягане

Когато кръвното налягане е високо, циркулацията му в каротидната артерия става по-бурна. Каротидните артерии са кръвоносни съдове, разположени от двете страни на шията и осигуряващи кръвоснабдяването на главата.

Те се делят на вътрешна каротидна артерия и външна каротидна артерия. Външната каротидна артерия доставя кръв към лицето и шията, докато вътрешната каротидна артерия доставя кръв към мозъка.

Нарушения на кръвоносните съдове

Различни заболявания на кръвоносните съдове често причиняват пулсиращ шум в ухото. В някои редки случаи този проблем се причинява и от тумор на кръвоносните съдове в задната част на ухото.

Някои традиционни решения за облекчаване на ушни инфекции и други проблеми

Сол

Загрейте чаша сол в тиган на слаб огън за няколко минути. Поставете горещата сол в кърпа и я затворете като компрес. Докато е горещ, поставете компреса върху засегнатото ухо за 5 до 10 минути. Повтаряйте това всеки ден толкова често, колкото е необходимо.

Топлината от компреса ще помогне за изтегляне на течността от ухото и ще облекчи подуването и болката. Като алтернатива можете да използвате чаша ориз по същия начин, описан по-горе.

Ябълков оцет

За елиминиране на микробите, които причиняват ушна инфекция, ябълковият оцет е добро решение. Комбинирайте количество от 20 мл. ябълков оцет с равно количество вода. Намокрете малко памук, поставете го в ухото си като фитил и го оставете за около пет минути. Отстранете памука и използвайте сешоар, за да изсушите ухото колкото е възможно повече.

Компрес с топла вода

При първа възможност направете няколко горещи компреса върху проблемното ухо. Това ще облекчи част от болката и също ще предотврати разрастването на инфекцията.

Накиснете чиста кърпа в топла вода и след това поставете компреса върху ухото. Задръжте за пет минути, но не повече, след което повторете процеса, ако е необходимо на интервали от 1-2 часа.

Още: Женско биле: Лечебно растение при стрес, вируси и язви

Информацията в тази статия има за цел да допълни, а не да замени съветите от вашия лекар и не е предназначена да покрие всички възможни употреби, предпазни мерки, взаимодействия или нежелани ефекти. Тази информация може да не отговаря на вашите специфични здравословни обстоятелства. Ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес