Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Седем вида почивка, от които се нуждаете, за да се почувствате отново във форма

25 септември 2024, 18:30 часа

Сънят е в недостиг. Няма и почивки. Претоварването в работата, натрупаната умора и т.н. ви пречат да работите на 100% във всички аспекти на живота. Почивката е важна, но още по-важно е да можете да се отпуснете.
 
Съществуват 7 вида релаксация, от които тялото и мозъкът се нуждаят, за да се преборят с хроничните дефицити, причинени от преумората. Ето кои са те:

1. Физическа релаксация

Не е изненадващо, че първият вид релаксация, от който се нуждаем, е физическата релаксация. От време на време се налага да се откажем от някоя дейност, за да възстановим необходимата ни енергия. Спането, дрямката или просто лежането могат да се нарекат почивка, но тя може да бъде постигната и чрез курс по йога, разтягане или релаксиращ масаж.

Още: 10 гениално прости начина да превключите мозъка си в режим на почивка

2. Умствена релаксация

Тази релаксация е малко по-трудна за постигане в сравнение с първата. Сънят със сигурност помага, но е необходимо нещо повече от това. Мозъкът трябва да работи по такъв начин, че да си почива от лошите мисли или непреодолимите притеснения, които ви измъчват.

Добра терапия за релаксация, която работи, е наблюдението. Опитайте се да отделите минути, за да видите облаците, които се носят по небето, морските вълни, които се разбиват в скалите, едно стоящо цвете или траекторията на мравка.

3. Релаксиране на сетивата

Още: Защо опитът да се отпуснете може да причини стрес? 5 начина да избегнете порочния кръг и да успокоите нервите си

Живеем в свят, пълен с неща, които ни стимулират: екрани, светлини, музика, разговори, деца и др. Експертите твърдят, че всички трябва да си позволим лукса да прекараме 45 минути насаме със себе си, без да позволяваме на никого и нищо да разсейва сетивата ни. Присъствайте само някъде, без да се включвате в нищо друго.

4. Емоционална почивка

Този вид почивка ни дава възможност да бъдем автентични. Когато някой ни попита как се чувстваме, защото ясно вижда, че сме разстроени, и ние отговорим „добре“, автоматично създаваме натиск върху себе си. Вместо това трябва да си позволим да бъдем искрени и да отговорим: „Ами, всъщност съм малко раздразнена...“.

Това е много по-спокойно в емоционално отношение от всеки друг отговор.

Още: Тази магична добавка ще подобри съня и почивката ви

5. Социална релаксация

Много е важно да осъзнаете дали сте интроверт или екстроверт. Това е така, защото трябва да знаете дали получавате енергия от другите или се чувствате изтощени, прекарвайки много време с тях! Познаването на границите на нашите „социални батерии“ може да ни помогне да си помогнем да се презаредим.

6. Творческа релаксация

За тези, които работят в творческа сфера, тази почивка е абсолютна необходимост. Чували ли сте за „писателския блок“ - безизходицата, която хората изпитват, когато пишат в определен момент? Това се случва в резултат на претоварване или максимална креативност в резултат на натиска „трябва да го направя“. Прескачайте от един проект на друг и си давайте време да се заредите с енергия и идеи.

7. Духовна релаксация

Този вид релаксация се отнася до най-високото ниво на спокойствие, най-дълбокото ниво, което ви връща към вашата същност. Това може да бъде постигнато чрез молитва, медитация или опит да се намери смисълът на живота.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес