Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Седем начина да освободите кухненския плот от ненужните вещи

26 септември 2024, 13:52 часа

Прекарваме много време в кухнята си – около 400 часа всяка година, според едно проучване – което прави повече от час всеки ден. Това е повече от просто приготвяне на храна - това е приготвяне на кафе, вземане на леки закуски, излизане и чат с приятели и семейство.

Още: Това е най-добрият начин за почистване на радиаторите преди зимата

Тъй като прекарваме толкова много време в нашите кухни, не е изненадващо, че ги пълним с много неща; въпреки че не се нуждаете от много, за да имате основно, функциониращо кухненско пространство, ние обичаме нашите джаджи (дори ненужните) . В резултат на това кухненските плотове се претъпкват с неща, което понякога ни принуждава да приготвяме храна на необичайни места.

Има основни неща, които всички ние правим, за да разчистим част от плота, като например да използваме допълнително пространство над нашите шкафове или дори да преустроим кухнята с поглед към съхранението. Но има някои наистина умни, прости начини, по които можете да грабнете обратно много от това пространство на тезгяха, без да правите пълно преустройство или обновяване, като същевременно запазите функционалността и ефективността на вашата кухня. Ето седем начина да направите повече пространство на плота, което също ще направи вашата кухня по-добра.

Финландски шкафове за съдове

Тези шкафове за сушене на съдове премахват решетката за съдове от вашите плотове, което ви позволява да поставите влажни съдове в шкаф над мивката (или купа или кърпа, въпреки че това намалява нивото на ефективност, тъй като все още заема място на плота). Отвореното дъно позволява на съдовете да изсъхват точно там, което означава, че можете да пропуснете цялото сушене на кърпи и да си върнете ценното пространство на плота.

Окачване на стената

Вашият гръб е неизползван ресурс за съхранение на неща, които иначе биха могли да стоят на плотовете ви. Това може да бъде просто като магнитна лента за ножове и други прибори за хранене, залепващи куки за временно (и удобно за наемателя) окачване или по-здраво и постоянно решение като кухненска дъска. Всяко стенно хранилище, което изберете, ще освободи малко място на плотовете ви.

Изходи за чекмеджета

Един от начините да поддържате контактите си свободни е да извадите всички зареждащи устройства и включени малки уреди от тях и да ги поставите в чекмеджетата си, като инсталирате контакти за чекмеджета. Всичко, от което се нуждаете, е щепсел някъде зад чекмеджето в долния ви шкаф и можете доста лесно да инсталирате контакт в задната част на кутията с чекмеджета. Това ви позволява да преместите куп неща, които обикновено висят на плота близо до стенните контакти, в чекмеджета, където безпорядъкът няма да ви притеснява (толкова).

Щрангове за рафтове

Понякога решенията са толкова очевидни, че ги пренебрегваме - като щрангове на рафтове. Набор от евтини, разширяващи се щрангове може да удвои капацитета на вашите стенни шкафове, което ви позволява да изчистите цяла лодка от неща от плотовете си, без да завинтвате нито един винт или да замените нито един шкаф.

Капаци за котлони

Един от начините да направите повече пространство на тезгяха е да поставите капак върху котлона и/или мивката . Те могат да се свалят, така че можете да имате повече място на плота по време на приготвяне на храна, но все пак да използвате котлона и мивката, когато е време за готвене и почистване. Можете да направите капаци по поръчка, ако вашата мивка е с необичайна форма или размер, но дори евтин капак ще ви даде няколко сантиметра пространство за работа, с което не сте разполагали вчера.

Стойки под шкафа

Можете да монтирате много неща под вашите стенни шкафове, включително малки кухненски уреди като кафемашини, тостери , микровълнови печки или дори отварачки за консерви и държачи за хартиени кърпи.

Още: Защо безпорядъкът в кухнята ни кара да преяждаме ежедневно

Склад зад вратата

Вратите на вашите шкафове предлагат много възможности да премахнете нещата от плотовете си. Висящите органайзери за врати могат да съхраняват много неща, които иначе биха заели място, държачите за ножове, монтирани в задната част на вратите на шкафа, могат да премахнат огромния блок за ножове от плотовете ви, а стелажите за подправки могат да направят същото за онези прашни бутилки с чесън сол и канела, които рядко използвате.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес