Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецепта: Божествени солени еклери с невероятно вкусен пълнеж

07 юли 2023, 09:25 часа

Еклерите са божествени сладкиши, които са обичани от любителите на десерти по целия свят. Произхождащи от Франция, тези възхитителни лакомства са се превърнали в основна храна в пекарни и сладкарници навсякъде по света.

В основата си еклерите се състоят от три основни компонента: тестото, пълнежът и глазурата. Сладкишът е леко и ефирно тесто, приготвено с масло, вода, брашно и яйца. Нарязва се на продълговати форми и се пече, докато бухне и придобие хрупкав външен вид.

След като корите от тестото се охладят, те обикновено се пълнят с пищен пълнеж от сметана или крем. Популярните избори включват пълнежи с ванилия, шоколад, кафе или дори с плодов вкус. Пълнежът се излива в кухия център на сладкиша, добавяйки кремообразен  елемент към всяка хапка.

Чудна рецепта за домашни еклери

За да бъде пълно изживяването на еклера, често се добавя лъскава глазура в горната част на сладкиша. Глазурата може да варира, но обикновено се прави от шоколад или карамел. Той не само добавя визуално привлекателен щрих, но също така добавя вкусен слой сладост, за да допълни сладкиша и пълнежа.

Еклерите се предлагат в различни размери, от малки миниатюри до по-големи. Някои варианти дори включват допълнителни елементи като ядки, пресни плодове или бита сметана за допълнителна текстура и вкус.

Едно от най-големите предимства на еклерите е тяхната гъвкавост. Те могат да бъдат персонализирани и адаптирани, за да отговарят на широк спектър от вкусове и предпочитания. От класически вкусове до изобретателни и креативни комбинации, еклерите предлагат безкрайни възможности за експериментиране и кулинарно изследване.

Днес обаче ви предлагаме да опитате тази страхотна рецепта за вкусни и пухкави солени еклери. Обещаваме, че ще си оближете пръстите!

Необходими продукти

  • 120 г брашно
  • 80 г краве масло
  • 150 мл вода
  • 3 бр. Яйца
  • 1 к.л. сол
  • 1/2 ч.л. захар

За соления пълнеж

  • 120 г крема сирене
  • 3 - 4 с.л. заквасена сметана
  • 100 г прошуто
  • 2 щипки нарязан наситно пресен магданоз
  • 2 с.л. нарязан наситно див лук
  • 1 - 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок

Начин на приготвяне

  1. За пареното тесто първо загрейте водата, маслото, захарта и солта. След като сместа заври изсипето цялото брашно и бъркайте енергично за около 1-2 минути, докато не видите, че започна да се отделя по стените на съда. Когато това се случи, премахнете съда от котлона и оставете да изстине за приблизително 10-15 минути.
  2. Добавете двете яйца едни по едно към тесото и бъркайте енергично, докато не се смесят напълно. (не добавяйте второто яйце, докато първото не се смеси напълно с тестото).
  3. Готовото лепкаво тесто сложете в шприц и направете еклерите, около 14 на брой в предварително подготвена тава с хартия за печене. Не забравяйте да оставите разстояние около 5 см между еклерите, защото ще бухнат във фурната.
  4. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-22 минути, докато придобият златист цвят. След като са готови отворете фурната и ги оставете за още около 10 минути.
  5. Докато чакате еклерите да изстинат, започнете да приготвяте пълнежа. Смесете всички съставки и разбъркайте докато се получи хомогенна смес.
  6. Изстиналите вече еклери срежете по средата, но без да ги разрязвате напълно. Напълнете кухата част с готовия пълнеж. Поставете капачетата и поставете в красива чиния.

 Мързеливи "еклери" без варене

Да ви е сладко!

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес