Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Тази личностна черта може да помогне да живеете по-дълго

07 юли 2024, 16:33 часа

Учени от Харвард установиха, че възрастните хора, които се чувстват благодарни, страдат по-малко и живеят по-дълго. Ето как работи.

Казвайте „благодаря“ на хората по-често - оказва се, че това удължава живота. Обратно, неблагодарните хора живеят по-кратко. До този извод стигнаха експерти от Харвардското училище по обществено здраве T.H.

Предишни изследвания показват връзка между чувството на благодарност и намаления риск от психични разстройства, по-високо емоционално и социално благополучие.

Как обаче това усещане се отразява на физическото здраве? Учените решиха да разберат. Те прекараха няколко години в изучаване на медицинските досиета и въпросниците на почти 50 хиляди възрастни медицински сестри от Съединените щати (средната възраст на жените е 79 години).

Най-токсичната личностна черта на всяка зодия

Документите включват специален „Въпросник за благодарност“, който се състои от 6 точки. Те бяха помолени да оценят твърдения като „Имам толкова много неща в живота си, за които съм благодарен“ или „Ако трябва да изброя всичко, за което съм благодарен, това ще бъде много дълъг списък“.

От няколко години жените участват в подобни проучвания всяка година. През годините са починали 4608 участници в експеримента. Най-честата причина за смъртта са сърдечно-съдови заболявания.

Учените заключават: Жените, които са били най-благодарни във въпросника, са имали 9% по-нисък риск от смърт по всякаква причина през следващите четири години, отколкото тези, които не са изпитвали благодарност. Очевидно тази личностна черта по някакъв начин предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Нашето проучване предоставя първото емпирично доказателство за това. Благодарността може да бъде психологически ресурс, свързан с увеличеното дълголетие в напреднала възраст, казват експертите.

Да бъдеш благодарен ти помага да се справиш по-лесно с промените, свързани със стареенето.

Хората все повече осъзнават, че животът им е ограничен. Това ги насърчава да участват по-активно в значими събития и да общуват повече с близките. А изразяването на благодарност помага за поддържането на тези социални връзки.

Коя личностна черта води до успех?

Как да се научим да изпитваме благодарност?

Ето простите и достъпни методи, които учените предлагат:

·       Водете дневник на благодарността. В края на деня запишете всичко, за което сте благодарни днес. За вкусна вечеря, приятно общуване с приятели, за добро здраве и прекрасна вечер;

·       практикувайте упражнението „Три добри неща”. Спомнете си три добри неща, които сте направили през деня, или три приятни събития, които са ви се случили. Напишете ги;

·       Направете упражнението „Посещение на благодарност“. Помислете за човек, който ви е помогнал, а вие не сте му благодарили. Напишете му благодарствено писмо, като кратко и по същество му кажете за какво искате да благодарите. Дайте му лично това писмо.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес