Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Аутизъмът е свързан с промени в микробиома на червата

25 юли 2024, 16:40 часа

Едно от най-подробните досега изследвания затвърди връзката между аутизма и това, което живее в червата.

Новият анализ не е изследвал само бактериите, обитаващи храносмилателния тракт, но и гъбичките, археите и вирусите, които могат да бъдат открити там.

Вижте още: Учени: Ето какво се случва с тялото ви, когато отслабнете рязко

Екипът, ръководен от изследователи от Китайския университет в Хонконг, е разработил цялостен анализ, който разкрива връзка между промените в състава на целия чревен микробиом и диагнозата с разстройство от аутистичния спектър.

Въпреки че все още не разбираме тази връзка, изграждащите се доказателства предлагат нови начини както за диагностициране, така и за разбиране на аутизма.

Това, което е вълнуващо в това изследване, е, че то отваря възможността за изследване на специфични биохимични пътища и тяхното въздействие върху различни аутистични характеристики“, казва неврологът Бхисмадев Чакрабарти от университета в Рединг в Обединеното кралство, който не е свързан с изследването.

Може също така да осигури нови начини за откриване на аутизъм, ако се окаже, че микробните маркери засилват способността на генетичните и поведенческите тестове да откриват аутизъм. Бъдеща платформа, която може да комбинира генетични, микробни и прости поведенчески оценки, може да помогне за справяне с пропуските в откриването. "

Вижте още: Експерт: Удължаването на миглите може да бъде много опасно за здравето ви

Връзката между променения състав на чревния микробиом и аутизма събира все повече и повече доказателства, въпреки че причината за връзката все още не е установена. Но има много неща, които все още не знаем за това как нашият чревен микробиом – тоест процъфтяващата общност от микроорганизми, които живеят в храносмилателния тракт – влияе на нашите настроения, мисли и дори на вземането на решения.

Предишни изследвания на връзката между микробиома и аутизма се фокусираха единствено върху разликите в бактериите. За да изследват феномена по-подробно, гастроентерологът Siew Ng от Китайския университет в Хонконг и нейните колеги разшириха фокуса си, за да включат целия метагеном на червата.

Те секвенираха фекални проби от 1627 деца, както със, така и без диагноза аутизъм, разглеждайки всички различни царства микроби, които могат да бъдат намерени в тях. И този анализ разкри някои големи разлики в микробиомите на деца с аутизъм.

Изследователите са идентифицирали 14 археи, 51 бактерии, 7 гъбички, 18 вируса, 27 микробни гени и 12 метаболитни пътя, които се различават между невротипичните деца и децата с аутизъм.

Подавайки своите данни в алгоритъм за машинно обучение, всяко едно от тези кралства може да даде диагностична точност, която е по-добра от произволни предположения, но не е удивително добра. Но комбинирането на всички данни за оценка на множество царства, която включва 31 маркера, дава много по-висок процент на диагностична точност, между 79,5 и 88,6 процента, в зависимост от възрастовата група.

Това е едно от най-мащабните и всеобхватни проучвания от този вид, провеждани досега, и резултатите не само потвърждават връзката между червата и аутизма, но също така предлагат път напред както за проучванията на механизмите зад аутизма, така и за тестването за него при деца по сравнително лесен и неинвазивен начин.

„Това е добре проектиран и изпълнен проект, който отчита редица объркващи фактори и потвърждава резултатите в множество независими проби“, казва Чакрабарти.

„С резултатите от това проучване обективът, през който разглеждаме микробиотата в рамките на аутизма, определено се разшири. Има дори възможност за използване на микробни маркери от множество кралства за подпомагане на диагностицирането на аутизма.“

Изследването е публикувано в Nature Microbiology.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес