Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прости закуски за стабилизиране на кръвната захар

18 октомври 2024, 13:19 часа

Диабетиците заслужават прости, бързи закуски, които няма да повишат кръвната захар. Снаксовете обикновено са силно преработени. Това означава, че те често съдържат твърде много калории, нездравословни мазнини, захари и натрий. Тези храни също са склонни да имат малка или никаква хранителна стойност.

Още: Лекар: Не правете това, ако имате лошо кръвообращение

Тази комбинация е особено опасна за диабетици, тъй като кара храната да се смила по-бързо. Без добри мазнини и фибри, които да забавят усвояването на захарта в кръвния поток, нивата на захарта могат да скочат до небето и кръвното налягане може да се повиши.

Похапването не е зло и не трябва да влияе отрицателно на кръвната захар. Целта на леката закуска е да предотврати прекомерния глад и да даде на тялото тласък на енергия. Вярвате или не, закуските могат да помогнат за регулиране на кръвната захар. Ключът е да изберете правилните храни!

Подходящи за диабетици храни за закуска

Ядките са отличен източник на здравословни мазнини, които носят сериозен положителен ефект върху вашето здраве. Изследванията показват, че като спазвате диета, богата на добри мазнини, можете да намалите риска от затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет и висок холестерол.

Бадеми, орехи, макадамия, пекан и шам фъстък са здравословни малки вкусни бижута. Кашуто също е доста вкусно, но го консумирайте умерено, защото има по-високо съдържание на въглехидрати. Не забравяйте да ги комбинирате с храни, които съдържат мазнини и протеини - като сирене!

Съдържащо както протеини, така и добри мазнини, сиренето е друг фантастичен избор за закуска за диабетици. Сирената се предлагат в привидно безкрайни текстурни разновидности: твърди, меки, полумеки и т.н. Най-често консумираните твърди сирена са чедър и пармиджано-реджано. Меките сирена като моцарела и бри също са вкусни. Просто не забравяйте да изберете пълномаслени сирена, за да избегнете добавени захари.

Хладен, кремообразен хумус със сурови зеленчуци също е вкусна и питателна опция за закуска. Въпреки че хумусът съдържа въглехидрати, те са сложни и се абсорбират по-бавно в кръвния поток. В този случай хумусът съдържа протеини и здравословни мазнини, което допълнително възпрепятства усвояването на съдържанието на въглехидрати.

Или потопете зеленчуците си в дип от авокадо за допълнителен здравословен стимул за сърцето! Авокадото е чудесен източник на фибри. Това прави авокадото отличен стабилизатор на кръвната захар! Поради великолепното си съдържание на мазнини, авокадото е с високо съдържание на калории.

Що се отнася до храненето, не много храни могат да победят яйцето. Пълно с протеини, здравословни мазнини, витамини и минерали със средно само 78 калории на яйце. Запържете яйце в масло за топла закуска.

Гръцкото кисело мляко е по-гъсто и кремообразно от традиционното кисело мляко. Гръцкото кисело мляко се различава от традиционното кисело мляко по това, че преминава през процес за отстраняване на суроватката. В резултат на този процес гръцкото кисело мляко съдържа 40 процента по-малко захар и повече от два пъти повече от количеството протеин, което се съдържа в традиционното кисело мляко. Не забравяйте винаги да избирате пълномаслената версия. Ако не, гарантирано ще консумирате добавена захар! За вкус и сладост, отгоре намажете с пресни горски плодове или малко мед.

Боровинките са друг избор за закуска, подходяща за диабетици. Те са чудесен източник на витамини и разтворими фибри. Проучванията са установили, че нивата на глюкозата намаляват с времето, когато боровинките са включени в диетата.

Още: 4 богати на калий храни, с които ще понижите кръвното си налягане

Пуканките са с нисък гликемичен индекс. Следователно, го прави чудесен вариант за закуска за диабетици. Уверете се, че пуканките ви са свежи; не се допускат торбички, пълни с консерванти от супермаркета! Поръсете със зехтин (или се поглезете с малко масло от трюфели), добавете малко сушени билки или просто поръсете със сол и черен пипер. Три чаши пуканки съдържат повече от 3 грама фибри, като същевременно са без холестерол и с ниско съдържание на калории.

Похапването е важна част от диабетната диета. Избирайки правилните храни за лека закуска, можем да поддържаме кръвната захар стабилна .

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес