Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прости и вкусни лайфхакове за готвене на паста

22 август 2024, 19:00 часа

Всеки обича вкусна паста. Но не всеки знае как да сготви истински деликатес, който ще ви накара да си оближете пръстите.

Ето полезни лайфхакове, които ще ви помогнат да създадете истински шедьовър, не по-лош от тези на италианските готвачи.

Сол

Препоръчително е да добавите 2-3 супени лъжици едра сол. Много е важно да осолите водата. Важно е да запомните, че в тестото за паста почти няма сол, това ще промени текстурата.

И не е тайна, че зрънцата сол на соса се задържат само по повърхността на пастата и не проникват в тестото. Поради тази причина е необходимо да добавите 2 до 3 супени лъжици едра сол по време на процеса на варене.

Кои са най-добрите подправки за паста

Вода за готвене

Течността за готвене отнема нишестето от юфката, превръщайки се в отличен сгъстител и емулгатор: когато се добави към соса, той става по-кремообразен.

И това му помага да залепне за юфката и да я покрие равномерно. За да подобрят течността за готвене, някои готвачи дори добавят няколко супени лъжици грис към водата, преди да сварят пастата.

Ал денте

В последните 2 минути от готвенето е най-добре да овкусявате на всеки 20-30 секунди, докато ястието стане перфектно. Ако го отхапете и видите бяло вътре, пастата все още е недостатъчно сготвена.

Обичате да хапвате паста: Ето какво се случва в тялото ви след това

Измиване

Не е необходимо да правите това, за да не развалите ястието, правейки го блудкаво и безформено. Тъй като нишестето за готвене е толкова важно за създаването на кремообразен сос, който ще полепне по юфката, последното нещо, което препоръчваме да направите, е да изплакнете пастата.

Единственият път, когато италианците изплакват пастата си за кратко, е ако планират да я сервират без сос.

Ако сте сготвили голямо количество и предпочитате да оставите малко настрана, най-добрият начин да предотвратите по-нататъшно готвене е да ги отцедите, да ги разпределите в широка тава и да ги поставите в хладилника, като ги поръсите с олио.

Отворете хладилника и разбърквайте пастата на всеки няколко минути, докато изстине, за да предотвратите залепването на юфката.

Сос и сервиране

След като пастата е сварена, не е нужно просто да я слагате в отделни купички и да я заливате със соса.

Спагетите ще се слепят, сосът ще остане отгоре, а нишестето няма да се смеси. След като се отцеди, поставете юфката обратно в тигана с няколко супени лъжици течност за готвене за минута или две.

Разбира се, когато приготвяте сос на базата на сурови яйца като карбонара, трябва да го поставите в голяма купа за салата, а не в горещ тиган, иначе ще получите бъркани яйца!

Тайната на вкусните макарони със сирене е, че италианците не пестят сирене.

Както можете да видите, приготвянето на любимото ви ястие е доста просто. Само ако имате желание и необходимите висококачествени продукти, тогава всичко ще се окаже просто невероятно вкусно.

Основното нещо е винаги да следвате рецептата и да приготвяте лакомства, които да сервирате на масата в добро настроение, за да зарадвате себе си и любимите си хора. Добър апетит!

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес