Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Придирчиви насекоми: Защо комарите не хапят всички?

26 юни 2024, 14:22 часа
Реклама

Летните вечери, прекарани на открито, могат да бъдат помрачени от нашествието на комари. Сигурно сте забелязали обаче, че не всеки страда от ухапванията на тези досадни насекоми. Някои хора се покриват с червени петна, докато други остават практически недокоснати. Каква е причината за такава селективност на комарите? Ето факторите, които влияят върху избора на жертви от комарите.

Защо комарите не хапят всички?

Ниво на издишан въглероден диоксид

Първият и може би най-важен фактор е нивото на въглероден диоксид (CO₂), което издишвате. Комарите използват CO₂ като един от основните сигнали, за да намерят плячката си. Колкото повече въглероден диоксид издишва човек, толкова по-привлекателен е за комарите. Това обяснява защо по-големите хора, спортистите, мъжете и бременните жени са по-склонни да бъдат ужилени - всички те имат по-висока честота на дишане и следователно отделят повече CO₂. Децата, противно на общоприетото схващане, биват хапани по-рядко от комари, защото издишват по-малко въглероден диоксид.

Идва сезонът на комарите. Какво трябва да знаем - полезна информаця

Rh фактор

Друг интересен аспект, който влияе върху избора на плячка от комарите, е кръвната група. Въпреки че комарът не може да знае кръвната група на потенциалната си жертва предварително, изследванията показват, че хората с Rh фактор нула (кръв, известна още като „златна“ кръв) са по-склонни да бъдат ухапани. Такава кръв е най-рядко срещаната и очевидно по-привлекателна за насекомите.

Хранене

Нашата диета също оказва значително влияние върху предпочитанията на комарите. Личната миризма на човек, която до голяма степен се определя от диетата му, може или да привлече, или да отблъсне насекомите. Например, чесънът, известен със силната си миризма, може да прикрие естествената миризма на човек, правейки го по-малко привлекателен за комарите. В същото време прекомерната консумация на сладки и солени храни, както и прекомерното пиене на бира, правят човек по-привлекателен за хапане.

Кои комари се хранят с кръв и кои не?

Лични предпочитания и генетични фактори

Всеки човек има уникална миризма, която се определя от генетични фактори и кожния микробиом. Тези индивидуални характеристики могат да направят човек повече или по-малко привлекателен за комарите. Ето защо може да е трудно да се обясни защо комарите предпочитат едни хора пред други.

Цвят на дрехите

Друг изненадващ фактор е цветът на дрехите. Комарите могат да различават цветовете и имат свои собствени предпочитания. Хората, облечени в черни, червени, оранжеви или сини дрехи, са по-привлекателни за комарите. Но нюанси като синьо и лилаво, напротив, отблъскват насекомите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес