Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Препеченият хляб и неговите неочаквани ползи за здравето

27 септември 2024, 15:23 часа

Препеченият хляб е неизменна част от вкусната и здравословна закуска. Вкусът е страхотен, ако се намаже с малко разтопено масло или още по-добре със зехтин. Но ценностите на тоста надхвърлят добрия вкус, те се умножават по време на препичането.

Още: Диетолози: Есента е най-доброто време за отслабване

Тост за диабетици

Според специалисти препеченият хляб има две големи ценности за хората, страдащи от диабет. Понижава нивото на гликемичния индекс и количеството мазнини в хляба.

Гликемичен индекс

Обикновено хората, страдащи от диабет или тези, които се опитват да отслабнат, не трябва да консумират хляб. Но по време на препичането гликемичният индекс на хляба намалява. Това означава, че хлябът има по-малък ефект върху нивата на кръвната захар.

Мазнини

Хлябът съдържа значително количество мазнини. Данните показват, че триците намаляват маслеността на хляба и улесняват организма.

Решение

Тостът идва на помощ на хора, страдащи от храносмилателни проблеми. Препечен хляб, банан, ориз и ябълково пюре са най-препоръчителните продукти против диария.

Повече енергия

Тостът е богат на нишесте, което осигурява много енергия. Последното е необходимо, когато организмът се стреми да преработи хранителните вещества.

Комбинация

Комбинирането на чаша мляко и филия препечен хляб с малко масло създава ефективно лечение против гадене. Подобно лечение обаче не се препоръчва, ако сте засегнати от вируси, тъй като млечните продукти не взаимодействат добре в организма по време на това заболяване.

Още: Стойте далеч от тях: Тези храни причиняват хормонален дисбаланс

Най-здравословният хляб, който се препоръчва, според данните на специалисти, е пълнозърнестият. Такъв хляб е богат на хранителни вещества и стойностите му се увеличават при препичане.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес