Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предозирането на витамин D е по-опасно от неговия недостиг

05 октомври 2024, 08:30 часа

Витамин D е от съществено значение за поддържането на здрави кости, зъби и функцията на имунната система. Въпреки че дефицитът му отдавна е проблем за общественото здраве, особено в региони с ограничена слънчева светлина, последните дискусии подчертават рисковете от прекомерния му прием. Предозирането на витамин D, известно още като хипервитаминоза D, може да представлява по-сериозна заплаха за здравето от неговия недостиг.

Недостигът на витамин D обикновено се свързва с нарушения, свързани с костите, като рахит при децата и остеомалация при възрастните. Той може също така да отслаби имунната система, което прави хората по-податливи на инфекции. Тези проблеми обаче често могат да бъдат овладени чрез увеличаване на излагането на слънце или чрез подходящи добавки. От друга страна, предозирането на витамин D, макар и по-рядко срещано, може да доведе до много по-опасни и непосредствени последици за здравето.

Основният риск от предозиране с витамин D произтича от ролята на витамина за усвояването на калция. Излишъкът на витамин D причинява хиперкалциемия - състояние, при което в кръвта се натрупва твърде много калций. Високите нива на калций могат да доведат до редица проблеми, включително гадене, повръщане, прекомерна жажда, често уриниране и дехидратация. С течение на времето хиперкалциемията може да причини и по-тежки усложнения като камъни в бъбреците, калциране на кръвоносните съдове и нарушена функция на сърцето и бъбреците. В екстремни случаи продължителното предозиране може да доведе до животозастрашаващи състояния като бъбречна недостатъчност, сърдечна аритмия и дори смърт.

Още: Витамин Д - как влияе на сърцето

За разлика от недостига на витамин D, който обикновено се развива постепенно и се открива сравнително лесно чрез симптоми като умора, болки в костите и чести инфекции, предозирането може да настъпи бързо. Това е особено вярно, ако хората приемат високи дози хранителни добавки без медицински контрол. Нарастващата популярност на хранителните добавки, които се продават без рецепта, увеличава риска от непреднамерено предозиране. Много хора погрешно смятат, че тъй като витамин D е от съществено значение за здравето, повече от него трябва да е полезен, което ги кара да приемат количества, далеч надвишаващи препоръчителната дневна доза.

Дневната доза за витамин D варира в зависимост от възрастта и здравословното състояние, но като цяло за възрастни е около 600-800 IU (международни единици) на ден. Горната безопасна граница обикновено е 4000 IU на ден. Някои хранителни добавки обаче осигуряват дози, много по-високи от тази, и редовното им приемане може да доведе до токсични нива на витамин D.

Симптомите на хипервитаминоза D може да не се забележат веднага, което я прави тих, но опасен риск. За диагностициране на състоянието са необходими кръвни тестове, което подчертава важността на консултацията с доставчиците на здравни услуги преди започване на прием на добавки с витамин D, особено във високи дози.

8 фантастични храни за повишаване на витамин D в тялото ви

Откъде да си набавите витамин D, ако се храните като вегетарианец

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес